Tilbage til nyhedsliste

Udo Jessen: Debatten om bindestregsidentitet er slut

23. november 2021

Dansk skoleforening for Sydslesvig ytrer sig for første gang i debatten om bindestregsidentitet i kølvandet på Sydslesvigs Forenings (SFF) landsmøde.

Debatten bygger på misforståelser, mener Udo Jessen, der er formand for Dansk Skoleforening i Sydslesvig.

Debatten bygger på misforståelser, mener Udo Jessen, der er formand for Dansk Skoleforening i Sydslesvig.

Foto: Dansk Skoleforening for Sydslesvig

For første gang ytrer Dansk Skoleforening for Sydslesvig sig i den debat, der har været ført i Sydslesvig om bindestregsidentitet, efter at Grænseforeningen tidligere i år udgav bogen ’Danskerne findes i mange modeller – portrætter af 15 unge med bindestregsidentitet’ og afholdt en konference om bindestregsidentitet.

Udo Jessen, der er formand for Dansk Skoleforening i Sydslesvig, skriver i en leder i Fokus, medlemsavisen for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, at en stor del af debatten bygger på misforståelser.

”I Skoleforeningen har fx ’bindestregen’ ikke udløst en nævneværdig debat. Vi har ikke noget problem med, at Grænseforeningen benytter sig af terminologien. For os har det været vigtigt, at Grænseforeningen har tydeliggjort, at det ikke er vores, mindretallets opgave, at fremme bindestregen. Vi står for at formidle dansk sprog og kultur til mindretallets medlemmer. Det andet må andre tage sig af, ” skriver Udo Jessen.

Han fremhæver, at Grænseforeningens 1. næstformand, Jørgen Bruun Christensen, udtalte at, ”Grænseforeningen vil mindretallet, men vi vil også have lov til at oplyse om mindretallet på vores egen måde i Danmark”, på Sydslesvigsk Forenings (SSF) årsmøde den 13. november.

For ham markerer det afslutningen på bindestregsdebatten for Skoleforeningens vedkommende.

”Ja, og så er ”debatten” for Skoleforeningens vedkommende slut, for den udtalelse er vi fuldstændig enige i. Det må de da selv om, og lige som vi forventer, at andre respekterer vores selvforståelse og vores beskrivelse af foreningsidentiteten, så respekterer vi også Grænseforeningens foreningsidentitet”, skriver Udo Jessen, og tilføjer at han er lidt uforstående over for skarpheden i debatten om bindestregsidentitet, der opstod hen over sommeren ”mellem vores venner nordpå og kultur- og ungdomsforeningen”. Her henviser Udo Jessen til Sydslesvigsk Forening (SSF) og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU).