Tilbage til nyhedsliste

Unge demonstrerer for åbne grænser

26. maj 2023

Den danske grænsekontrol strider mod EU-lovgivningen og er til stor gene for samhørigheden i grænselandet. Det mener ungdomsorganisationerne Grænseforeningen Ungdom, jungeSPitzen og Europæisk Ungdom, der onsdag demonstrerede foran Christiansborg.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i samtale med Katharina Kley (tv.), formand for jungeSPitzen, og Jakob Wind, formand for Europæisk Ungdom.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i samtale med Katharina Kley (tv.), formand for jungeSPitzen, og Jakob Wind, formand for Europæisk Ungdom.

Foto: Gunvor Vestergaard/Grænseforeningen

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse er fra den 12. maj blevet omlagt, så der fremover skal være mindre indrejsekontrol. Men det er ikke nok, for grænsekontrollen er stadig ulovlig.

Sådan lyder det fra ungdomsorganisationerne Grænseforeningen Ungdom (GFU), jungeSPitzen og Europæisk Ungdom, der onsdag demonstrerede foran Christiansborg.

”Vores generation er vokset op med åbne grænser i Europa, og det ønsker vi også, at de næste generationer skal opleve. Grænsekontrollen har nu været midlertidig i mere end syv år, og det er langt fra i orden. Det er også ulovligt ift. EU-lovgivningen”, siger Bo Sösemann, der er formand for GFU.

Bo Sösemann forklarer, at formålet med demonstrationen er at gøre politikerne på Christiansborg opmærksomme på, at der også er unge i København, der er utilfredse med grænsekontrollen.

”Og så er det vigtigt at huske, at kontrollen stadig er blevet forlænget til november. Ja, den er blevet omlagt, men ud fra hvad vi hører fra grænselandet, er der ikke sket den store forandring indtil videre. Og derfor demonstrerer vi. For kontrollen skal helt afskaffes”, siger Bo Sösemann.

Demonstrationen foregik foran indgangen til Folketinget i Rigsdagsgården, hvor politikere, ministre, medier og skoleklasser dagligt kommer forbi. Undervejs kom udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ud fra Folketinget for at trække lidt luft og tog sig tid til at tale med bl.a. Jakob Wind, formand for Europæisk Ungdom.

”Lars Løkke synes, at det var en god sag, vi demonstrerede for, og han sagde, at han håbede, at grænsekontrollen snart vil falde helt bort, men at det ikke kun stod til ham. Det var fedt, at han henvendte sig, og jeg synes, det var en god samtale”, siger Jakob Wind, der dog ærgrer sig over, at der ikke er flere af Folketingets partier, som kæmper for at få grænsekontrollen fjernet.

”Vi ser det derfor som en vigtig opgave fortsat at skabe opmærksomhed omkring vores utilfredshed, for tydelige grænser i Europa er en dårlig ting, der adskiller os europæere fra hinanden”, tilføjer han.

Med sig havde de tre ungdomsorganisationer også en grænsebom, hvor forbipasserende kunne forsøge, om de kunne komme under (over) grænsen i en omgangs grænsekontrolslimbo. Også medlemmerne af den slesvig-holstenske landdag i Kiel for SSW, det danske mindretalsparti, der længe har været utilfredse med grænsekontrollen, var forbi til en snak. De var på studietur i København.  

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden januar 2016. I februar offentliggjorde to forskere fra Europa-Universität Flensburg en ny rapport, der konkluderer, at grænsekontrollen er helt ude af proportioner og strider imod EU-borgernes grundlæggende rettigheder, nemlig at kunne rejse frit inden for Schengen-området uden grænsekontrol. Rapporten var bestilt af Rasmus Andresen, gruppeformand for det tyske parti De Grønne i Europa-Parlamentet.