Tilbage til nyhedsliste

Vikinger på vej til Forbundsdagen

24. september 2021

Det tyske tidsskrift Der Spiegel skriver under overskriften ’Vikinger i habitjakke’ om SSW og partiets kandidat Stefan Seidlers kamp for en plads i den tyske Forbundsdag.

Der er vikinger på vej på togt tilsat en god portion humor i SSWs valgkampvideo, der har været vist på ARD og ZDF op til forbundsdagsvalget den 26. september. Derudover har SSW også lavet radiovalgspots op til valget.

Der er vikinger på vej på togt tilsat en god portion humor i SSWs valgkampvideo, der har været vist på ARD og ZDF op til forbundsdagsvalget den 26. september. Derudover har SSW også lavet radiovalgspots op til valget.

Foto: Fra SSWs valgkampvideo

I det tyske tidsskrift Der Spiegel fra september portrætteres det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og partiets kandidat 41-årige Stefan Seidler, der er gået til valg til den tyske Forbundsdag med en valgkampagne, der har sloganet: ”Nu kommer Norden”. Stefan Seidler, der er født i Flensborg og bosat i Vejle med sin hustru og to døtre, er ansat ved Slesvig-Holstens regering som koordinator for samarbejdet med Danmark. Han har været SSW-kandidat til landdagsvalg i Slesvig-Holsten og kommunalvalg i Flensborg, hvor han har også har siddet i byrådet.

Det er første gang i 60 år, at en kandidat fra SSW stiller op til det tyske forbundsdagsvalg. Med sit kandidatur kan den tidligere formand for SSW-Ungdom, være med til at gøre det vanskeligere for Robert Habeck, der stiller op for De Grønne, at vinde et mandat, skriver Der Spiegel.

Årsagen er, at de tyske vælgere afgiver to stemmer ved forbundsdagsvalget. Med førstestemmen vælges en kandidat direkte fra vælgernes valgkreds. Med andenstemmen sætter vælgerne kryds ved et bestemt parti.

Ud over at være politiske modstander er de to kandidater også med til at vise, at forskellene mellem dansk og tysk i det dansk-tyske grænseland i stigende grad udviskes, skriver Der Spiegel.

”Seidlers mor er dansk, hans far er tysk. Han siger, at han først og fremmest ser sig som dansk. Han siger også: ’Det svarer jo til, at man skal beslutte sig for, om man elsker sin far eller mor mest’. Og sådan går det lystigt videre i det nordlige Tyskland”, lyder det i artiklen, der beskriver, hvordan Kathrine Hoop, der er kandidat for det socialistiske parti Die Linke, er kusine til SSW-formand Flemming Meyer og i 35 år var medlem af SSW, inden hun i 2020 skiftede til Die Linke. Nu argumenterer hun for, at Die Linke også kan repræsentere mindretallets interesser. Rasmus Andresen, der også er opvokset i grænselandet, er medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, fordi han ser ”en klarere politisk holdning” i det parti.

Og hvad med Habeck, spørges der i artiklen, hvor Der Spiegel selv giver svaret: 51-årige Robert Habeck, der bor i Flensborg og har sendt sine fire sønner i dansk skole, var i seks år minister og stedfortrædende ministerpræsident i sin hjemstat Slesvig-Holsten. I dag er han leder af De Grønne sammen med kanslerkandidaten Annalena Baerbock og har ikke noget dårligt at sige om SSWs kandidatur til forbundsdagsvalget:

”Jeg går benhårdt efter førstestemmerne uafhængigt af, hvor mange konkurrenter, der er”, siger Robert Habeck. Stefan Seidler på sin side ser det dog ifølge Der Spiegel som et angreb, at De Grønne i det nordlige Tyskland har ladet deres valgprogram oversætte til dansk.

Der er vikinger på vej på togt tilsat en god portion humor i SSWs valgkampvideo, der har været vist på ARD og ZDF op til forbundsdagsvalget den 26. september.