Tilbage til nyhedsliste

Zelenskyj besøger Sønderjylland

21. august 2023

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog søndag imod Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, hvor de besigtigede de F16-kampfly, som Danmark nu donerer til Ukraine

Den ukrainske Vlodomyr Zelenskyj landede søndag eftermiddag i Danmark. Det sker i forbindelse med, at Danmark donerer 19 F-16-fly til Ukraine.

Den ukrainske Vlodomyr Zelenskyj landede søndag eftermiddag i Danmark. Det sker i forbindelse med, at Danmark donerer 19 F-16-fly til Ukraine.

Foto: Stine Tisvilde/Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog søndag imod Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy. Præsidenten var ledsaget af førstedame Olena Zelenska. Mette Frederiksen var flankeret af vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) samt udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Tidligere på søndagen kom det frem, at Danmark har doneret 19 F16-kampfly til Ukraine. Nu fik den danske regeringstop sammen med den ukrainske præsident blandt andet set de F-16-kampfly, Danmark har doneret, og de fik en status på opstart af træningen af ukrainske piloter.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Sammen med regeringstoppen var også kronprinsesse Mary med til at byde det ukrainske præsidentpar velkommen til Danmark på parrets første officielle besøg i landet.

”Jeg er stolt over, at præsident Zelenskyj og førstedame Zelenska besøger Danmark, og jeg føler mig overbevist om, at danskernes stærke opbakning til Ukraines frihedskamp vil være tydelig under besøget. Danmark står fuldt og helt bag Ukraine og er klar til at støtte deres kamp, så længe det er nødvendigt,” siger statsminister Mette Frederiksen (S).

”Det gør mig stolt – både som minister og borger – at Danmark kan yde et så vigtigt bidrag til Ukraines forsvarskamp mod Rusland og deres meningsløse aggression. Selvom Danmark er et lille land, går vi nu forrest i støtten til Ukraine. Og det viser Danmarks stærke og langsigtede engagement for frihed og demokrati,” siger vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

”Det er en stor ære, at præsident Zelenskyj og førstedame Zelenska kommer på besøg her, og det er et klart vidnesbyrd om det tætte forhold mellem Danmark og Ukraine. Jeg ser også frem til at drøfte, hvordan vi øger den internationale støtte til Ukraine med min gode kollega udenrigsminister Kuleba,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Olena Zelenska deltog søndag sammen med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen i en dansk-ukrainsk aftengudstjeneste i Haderslev Domkirke. Gudstjenesten blev forestået både på dansk og ukrainsk.

I domkirken var egnens herboende ukrainere sammen med den danske menighed inviteret til gudstjeneste og aftensang for at markere de tætte bånd mellem de to lande og deres befolkninger.

Med både modtagelsen i Skrydstrup og aftengudstjenesten i Haderslev kom grænselandet i fokus i det dansk-ukrainske samarbejde. Det er ikke første gang. Med bred opbakning fra Folketinget har den danske regering indgået et samarbejde med Tyskland og Holland om at donere et stort antal kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine. Det er betegnet som en ny form for grænsehandel, for de 99 danske Leopard 1-kampvogne var blevet solgt og blev nu købt tilbage fra en virksomhed i Flensborg.

Der er støtte til Ukraine i krigen mod Rusland. Men det har også ofte været drøftet, om erfaringerne fra det dansk-tyske grænseland vil kunne bruges, når der skal findes en fredsløsning mellem Rusland og Ukraine.

Tidligere rektor for A.P. Møller Skolen og honorar-professor ved Europa-Universität Flensburg, Jørgen Kühl, påpeger i Flensborg Avis mandag, at det vil kræve, at Rusland lider et absolut nederlag, hvis erfaringerne fra det dansk-tyske grænseland skal kunne bruges.

”Fortællingen om de dansk-tyske erfaringer viser, at det set over fem-seks generationer med de rette rammebetingelser, demokratisk styre i begge lande, fælles interesser og megen god vilje er muligt at opnå etnisk fred”, konkluderer Jørgen Kühl og påpeger, at grænselandet også har skullet gennem, syv krige for at vinde freden.

Mandag taler præsident Zelenskyj efter at have besøgt Folketinget og dronningen til danskerne på hovedtrappen foran Folketinget i Rigsdagsgården. Han mødes desuden med en række danskere og herboende ukrainere, der har støttet Ukraines frihedskamp.