Gå til listen over genforeningssten

Borum

Borum stenen

På dagen for den store, officielle dybbølsfest, den 11. juli 1920 blev mindet afsløret. Udsmykningen og indskriften blev foreslået af daværende gårdejer Morten Mortensen. I cirklen er to korsstillede dannebrogsflag og to mødende hænder og teksten.

På stenens sokkel er indridset teksten, som er hentet fra den norske nationalsang af Bjørnstjerne Bjørnson. Det var også på Morten Mortensens ejendom "Nyvangsgaard", at stenen blev fundet. Kun indhugningen af udsmykningen og indskriften var betalt arbejde. Det øvrige arbejde blev udført gratis af byens håndværkere, ligesom de nødvendige materialer blev leveret gratis.

Stenen står i et firkantet brostensbelagt anlæg.  Mindesmærket består af en firkantet sokkel af cement, oven på hvilken der ligger en natursten. Øverst er den  grårød genforeningssten af granitsten. Mindesmærket måler 1 m. i bredden, 1 m. i tykkelsen og er 1,75 m. højt.

Den øverste sten er udsmykket med en rød cirkel, to dannebrogsflag i rød og hvid samt to hænder der trykker hinanden (sort maling).