Gå til listen over genforeningssten

Taksigelseskirken

Taksigelseskirken

Julie Damlund, sognepræst ved kirken, sagde bl.a. følgende ved genforeningsfejringen den 14. maj 2020:

(...) "Med lidt god vilje kan man sige at Taksigelseskirken er Københavns andet store monument over genforeningen. Sognet hedder egentlig Aldersro, efter Aldersrogade. Her lå i begyndelsen af århundredet – fra 1908 - en såkaldt vandrekirke, en midlertidig kirke, og ventede på at et kirkebyggeri kunne sættes i gang. Den slags tager tid, og først efter våbenstilstanden i 1918 og genforeningen i 1920, kom man videre med byggesagen. 

Kirken stod færdig i 1927 og fik navnet Taksigelseskirken. I mellemtiden var det nemlig blevet bestemt at indsamlingen til kirkebyggeriet skulle knyttes til fejringen af genforeningen. Og nu kan vi ikke se den herfra, men det er et gigantisk bygningsværk, som fortæller noget om, hvor meget genforeningen betød, også for helt almindelige mennesker langt fra Sønderjylland. Genforeningen var en folkesag. På mindepladen på tårnet står således: 

”Taksigelseskirken rejstes i årene 1925-1927 ved bidrag fra hele landet i Taknemmelighed over Guds beskærmelse af Danmark i verdenskrigen 1914-1918 og for Sønderjyllands genforening med kongeriget” (...).