Gå til leksikonoversigt

Bommerlund Kro

Steder

Bommerlund Kro lå i Bommerlund Plantage ved Gejlå Bro (hvor Hærvejen krydser Gejlå ca. 3 km. nord for Bov). Kroen var især kendt for dens snaps, der i dag produceres i Flensborg. Historien bag Bommerlundersnapsen er, at en fransk soldat i midten af 1700-tallet ankom syg og træt til kroen, uden penge eller andre værdier. Alligevel fik han en god behandling af værten Peter Schwennesen, og som tak for hans gæstfrihed forærede han ham opskriften på en snaps. I opskriften indgår bl.a. anis, som giver Bommerlund snapsen sin særlige smag. Peter Schwennesen begyndte produktionen af snapsen i 1760. I 1863 blev den flyttet til Søgård, senere til Flensborg og i 2000 til Haselünne i Niedersachsen.

Kroen blev nedlagt omkring år 1900. På stedet finder man i dag en mindesten, som blev rejst i 1960 i 200-året for den første snapseproduktion. Mindestenen har et relief indhugget af en træt rytter. Syd og vest for mindestenen ses endnu rester af jord- og stendiger, som omkransede de folde, som kvæget blev drevet ind i, når kvægdriveren overnattede på kroen.

Umiddelbart nord for mindestenen kan man krydse Gejlå på Gejlå Bro, som er en kampestensbro bygget i 1779. Ved broens sider findes der stadig trædesten, så man også kunne vade over åen.