Gå til leksikonoversigt

Buhl, Henry, 1924-2016, leder af Mikkelberg

Personer

Henry Buhl blev født i 1924 i Kolding, hvor han voksede op. I besættelsesårene fik han en uddannelse som møbelpolstrer, samtidig med at han var aktiv idrætsudøver i Kolding Idrætsforening. Her fik han kontakt til initiativtager og senere forstander for Vejle Idrætshøjskole Svend Aage Thomsen, der ansatte Henry Buhl som lærer.

I 1958 spurgte Svend Aage Thomsen Henry Buhl, om han ville flytte til Sydslesvig og gøre en indsats for det danske ungdomsarbejde på den sydslesvigske vestkyst.Henry Buhl tog imod udfordringen og blev engageret i ungdomsarbejdet via fritidshjem og idrætsarbejde i Husum. Især forstander på Jaruplund Højskole Niels Bøgh Andersen og præsten Flemming Møller var inspirationskilder til hans arbejde i Sydslesvig.

Senere købte Henry Buhl sammen med sin kone, sydslesvigeren Anne Kjestine Jensen (Dinne) den gamle mølle i Hatsted lidt nord for Husum, beliggende på møllehøjen Mikkelberg. Her indrettede de deres hjem, og fik efterhånden de gamle og forfaldne møllebygninger indrettet til mødested og galleri.

Henry og Anne Kjestines Buhls store kunstinteresse førte efterhånden til mange spændende udstillinger med danske og nordiske kunstnere på Mikkelberg.

I 1967 oprettede Henry Buhl Husum Cricketklub, der har opnået overvældende idrætslige resultater (dansk mesterskab første gang i 1974), men også på det idrætspolitiske område er klubben enestående. På trods af beliggenheden i Tyskland og af, at næsten alle medlemmer er tyske statsborgere, lykkedes det alligevel med henvisning til klubbens danske sindelag at få klubben optaget i Dansk Cricket Forbund og Dansk Idrætsforbund.

Traugot Møller Fonden støttede senere etablering af en smuk cricketbane, klubhus m.m. på Mikkelberg, hvor der i flere tilfælde har været spillet cricketlandskampe - med banen regnet som dansk hjemmebane. Med jævne mellemrum afholdes også det danske mindretals frilufts årsmøde på Mikkelberg.

Efter Dinnes død i 1992 drev Henry Buhl med hjælp af Jörg Krüger i en årrække Mikkelberg. Henry Buhl døde i 2016.

Læs interview med Henry Buhl i magasinet Grænsen fra 2012.

Litteratur:
Finn Slumstrup, Dage på Mikkelberg. En nordisk drøm i Sydslesvig, Hovedland & Mikkelberg, 2008.

Henry Buhl