Gå til leksikonoversigt

Den hvide Hest

Begreber

Danmarkshistoriens berømteste hest, som bar Christian 10. over grænsen ved Frederikshøj den 10. juli 1920 i forbindelse med de store genforeningsfestligheder. Hesten var stillet til rådighed af ritmester, greve Knud Danneskiold-Samsøe til Visbogaard ved Hadsund. Greven havde få år tidligere indkøbt hesten i Paris, som i øvrigt blev aflivet kort efter Genforeningen. Hesten er begravet i en mindehøj på Visbogaards jorder. På mindehøjen står en sten med indskriften:

"Den hvide hest 
Jeg Kongen bar over Grænsen hen,
da Sønderjylland blev dansk igen."

En af hestens hove blev forsølvet og foræret til Christian 10., der resten af sit liv havde den forsølvede hestehov stående på sit arbejdsbord.

Det var en spådom af den synske Jomfru Fanny fra Aabenraa, som lå til grund for, at kongen ved Genforeningen skulle ride på en hvid hest. Hun forudså kort før sin død i 1881:

"..Det bliver ikke Christian 9., som kommer herned som dansk konge. Kongen, som kommer hertil, er en mand i sin bedste alder, hverken gammel eller ung. Han kommer ridende på en hvid hest. Bønderne vil pynte deres heste med bonderoser, og der vil være sort af mennesker for at tage imod ham, men jeg ser ikke et eneste bekendt ansigt..."