Gå til leksikonoversigt

Egernførde Fjord, Slaget i

Begreber

I slaget, som indgik i Treårskrigen, deltog linjeskibet "Christian VIII", fregatten "Gefion" og hjuldampskibene "Hekla" og "Geiser".

De fire skibe skulle som en del af krigsminister C.F. Hansens afviste plan angribe og ødelægge to svært armerede kystbatterier på nordsiden og på sydsiden af Egernførde Fjord. I den kraftige østenvind kom de danske skibe imellem kl. 7 og 8 om morgenen den 5.4.1849 for langt ind i fjorden. De to skibe lagde sig med bredsiden mod kanonbatterierne på land, men "Gefion" drejede, så den fik agterenden mod det sydlige batteri, der beskød "Gefion" på 500 meters afstand uden at den kunne besvare ilden.

De to hjuldampskibe, havde også vanskeligheder og måtte opgive at hjælpe, efter at en trosse til "Gefion" var blevet skudt over af en kanonkugle. "Gefions" master og takkelage var efterhånden blev ødelagt så meget, at skibet ikke kunne manøvrere. "Geiser" forsøgte igen at trække "Gefion" ud, men denne kang blev "Geiser" ramt i maskinen og måtte trække sig ud af kampen, hvorefter "Gefion" kl. 17.45 overgav sig.

Linieskibet "Christian VIII" blev beskudt og ramt af glødende kugler, der satte skibet i brand flere steder. Sidst på eftermiddagen gav kommandørkaptajn Paludan ordre til at sætte sejl og forsøge at slippe ud af fjorden, men på grund af den ødelagte takkelage drev skibet ind mod land og de fjendtlige kanoner. "Hekla" forsøgte at slæbe linieskibet ud, men også dette mislykkedes, da hjuldamperen fik roret ødelagt og returnerede mod Sønderborg.

Kl. 18.30 overgav "Christian VIII" sig og den slesvig-holstenske batterikommandør kom om bord for at overtage skibet. Kaptajn Paludan blev beordret fra borde for at overgive sig til hertugen af Sachsen-Coburg-Gotha, der var øverstbefalende på land. Samtidig havde branden bredt sig til krudtrummet, hvorefter skibet sprang i luften.

Slaget kostede 105 faldne, 61 sårede og 900 fanger, men havde i øvrigt ingen betydning for krigens videre forløb. Dog udnyttede krigsminister C.F. Hansen begivenheden til at få fjernet general Læssøe og general von Krogh fra hærens overkommando, idet han hævdede, at de havde ansvaret for nederlaget.

De døde blev begravet på kirkegården i den nordlige del af Egernførde.

Fregatten "Gefion", der faldt i fjendens hænder, blev senere indlemmet i den tyske flåde under navnet "Eckernförde".