Gå til leksikonoversigt

Nørreskoven

Steder

Nørreskoven er en statsskov på 740 ha beliggende på østkysten af Als helt ud til Lillebælt. Udpræget løvskov med bøg som helt dominerende og kendt som en af Danmarks smukkeste, højeste og mest rette bøgeskove.

Der er i skoven registreret mere end 80 gravhøje og langdysser, dels fra bronzealderen, dels fra stenalderen. Den ældste af de to stensatte langdysser ved Havrekobbel er 5.500 år gammel.

Helvedgård Voldsted fra middelalderen ligger som en markant åbning i skoven. Helvedgård nævnes første gang i 1321 var herresæde inden Østerholm blev bygget omkring 1555. Allerede i 1733 blev Østerholm revet ned igen og i dag er kun soklen tilbage. Nørreskoven blev fra 1730 en del af krongodset. Omkring 1770 blev der plantet en del brudgomskobler, og i den centrale del af Nørreskoven ses stadig en af dem: Brudgomsegene. Den stensatte Grønne Bro er bygget for mere end 200 år siden i solide granitblokke. 

Også nyere tids historie er markeret i Nørreskoven: Englændergraven er en mindesten for 14 flyvere, der havarerede under 2. Verdenskrig, da to bombefly fra de allierede styrker kolliderede og styrtede ned i området. Tæt herved står "den lodne bøg", et særpræget forgrenet træ med lodne vækster. Et sagn fortæller, at træets udseende skyldes, at faderen til en ung kvinde forsøgte at skyde hendes bejler med en haglbøsse. Skuddet gik forbi og ramte i stedet bøgetræet, som herefter udviklede de lodne gevækster. Den kendte maler Emil Nolde boede fra 1903 og nogle år frem i Nørreskoven. Han havde et lille atelier ved kysten, og der er dem, der mener, at hans billeder i disseår blev mere lyse og intensive i farverne. 

I den nordlige ende af skoven ligger Nordals Naturskole. Den tidligere skovfogedbolig Nygård er indrettet til kulturhus. En attraktion for mange er, at man kan køre i bil hele vejen gennem den næsten 9 km lange skov med afstikkere undervejs til fiske- og badesteder. I skoven er der flere afmærkede vandre- og cykelruter og et udsigtstårn.

Skoven omkranser Fjordmosen og Bosted Made, som ligger ud mod Lillebælt. Området rummer en rig variation vilde planter og fugle, bl.a. fiskehejre, duehøg, musvåge, gråand og grågås. 

Af Inge Gillesborg i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Skov- og Naturstyrelsen: Vandreture nr. 30. Peter Friis Møller og Henrik Staun: Danmarks Skove. 2001.