Gå til leksikonoversigt

Rolf Krake, panserskib

Begreber

Skibet hørte til et af de mest moderne krigsskibe, da det i 1863 blev navngivet. Skibet var bygget på skibsværftet Napier & Sons i Glasgow. Skibet var 56 m langt og havde en tonnage på 1235 tons, en motorkraft på 750 hestekræfter og udstyret med to kanontårne med fire svære 64-pundskanoner. Det sorte pansrede jernskrog var 12 cm tykt.

Skibet havde stor psykologisk betydning under krigen i 1864 fordi den preussisk-østrigske hærledelse havde svært ved at vurdere skibets slagkraft. Samtidig spillede skibet sammen med den øvrige danske flåde, som var fjenden langt overlegen, en afgørende rolle i den danske strategi om at forskanse sig i flankestillingen Dybbøl, hvor panserskibet kunne indgå. I realiteten fik skibet dog ikke den stor betydning, da det ikke af den lave vanddybde ikke kunne sejle ind i Vemmingbund og uskadeliggøre de preussiske kanonstillinger ved Gammelmark, som med stigende kraft bombarderede de danske skanser 1-4.

Også ved overgangen til Als den 30. juni 1864 kunne skibet have spillet en afgørende rolle, idet det kunne have forhindret den preussiske overgang over Alssund. Da skibet stod ned gennem Alssund og kunne indlede kampen, blev skibet beordret til at vende rundt og sætte kursen mod Mommark for at deltage i evakueringen af de danske styrker til fyn