Gå til leksikonoversigt

Sønderjyllands Højspændingsværk

Steder

Centralt elektricitetsværk indviet 1925 til forsyning af hele Sønderjylland med vekselstrøm. Værket var et andelsselskab, tilhørende de lokale elforsyningsselskaber, som ejede de lokale distributionsnet. Højspændingsværket skulle bidrage til udvikling af velfærd og erhverv i Sønderjylland efter Genforeningen. Sønderjyllands Højspændingsværk havde hjemme på Aabenraa Havn i en klassicistisk bygning tegnet af Jep Fink. Der var begrænset plads til udvidelser på havnen, og i 1958 indviedes Enstedværk 1 syd for byen. Sønderjyllands Højspændingsværks værksted stod for en stor del af byggeriet (se Sønderjyllands Maskinfabrik). Enstedværk 1 er borte, og det større Enstedværk 2 er lille sammenlignet med Enstedværk 3 fra 1979, som kan producere 1/6 af Danmarks elektricitet.

Sønderjyllands Højspændingsværk er i dag en del af DONG A/S og har ikke længere nogen særlig mission i forhold til Sønderjyllands udvikling.

Af Torben Vestergaard i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:

Kirsten H. Clausen og Torben A. Vestergaard: Ånden på værket. Virksomhedskultur på Jes Christiansens sønderjyske højspændingsværk. 2009.

Helle Askgaard: Sønderjyllands Højspændingsværk 75 år. 1997.