Gå til leksikonoversigt

Uffe hin Spage, dansk sagnkonge

Personer

Dansk sagnkonge omtalt i Saxos danmarkshistorie Gesta Danorum og hos Sven Aggesen i 1200-tallet. Hos Saxo har Uffe fået tilnavnet "den spage" dvs. spagfærdige. Han er søn af den gamle og blinde kong Vermund og som ung sløv og doven. Da sakserkongen udfordrer Vermund til duel med sakserkongens søn og en ledsager på en ø i Ejderen med Danmark som indsats, tilbyder Uffe overraskende sin hjælp, og ved hjælp af kong Vermunds gamle sværd Skræp, som Vermund i erkendelse af sin egen ælde og svaghed og sønnens uduelighed havde gravet ned, fælder Uffe de to saksere. Det fortælles, at Vermund herefter trak sin stol tilbage fra Ejderens bred, hvorfra han ellers havde tænkt sig at kaste sig ud, når Uffe som forventet havde tabt kampen.

Historien er højst sandsynlig et lån fra gamle engelske fortællinger om anglerkongen Offa, der forsvarer Angels sydgrænse (Ejderen) mod den fjendtlige folkestamme sveberne.

Fortællingen er genfortalt i Grundtvigs sang "Kong Vermund den Gamle" og i Lorenz Frølichs gobeliner på Københavns Rådhus. Den bliver et sindbillede på grænsekampen mellem dansk og tysk.