Gå til leksikonoversigt

Als

Steder

(Tysk: Alsen) Ø i det sydlige Lillebælt i Sønderborg Kommune. Als har et areal på 312 km², og befolkningstallet lå i 2023 på 49.518. 

Als' øst- og nordkyst er jævnt buet, mens vestkysten er præget af dybe fjorde og vige. Øen består af et frugtbart morænelandskab dannet under sidste istid (se Landskabsformer). Langs med østkysten ligger Nørreskov, der er kendt for sine høje, slanke bøgetræer og de såkaldte brudgomskobler. I syd er halvøen Kegnæs forbundet med øen via et smalt drag.

Als forbindes med Sundeved med broerne Christian X's Bro fra 1938 og Alssundbroen, som blev indviet i 1981. Endvidere er der tre færgeforbindelser til øen, nemlig Ballebro-Hardeshøj, Bøjden-Fynshav og Søby-Fynshav. På halvøen Kær nord for Sønderborg ligger Sønderborg Lufthavn.

Als' største by er Sønderborg, der ligger dels på Als med størstedelen af byen, dels på Sundeved. Dernæst følger Nordborg, Augustenborg og Høruphav. Danfoss er den helt dominerende virksomhed på Als.

Als har været beboet siden istidens slutning, og mange oldtidsminder vidner om øens tidlige historie. I 1287 kom øen under det sønderjyske hertugdømme og i løbet af 1400-tallet under kronen. Hans den Yngre fik ved arvedelingen i 1564 store dele af øen, men efter hans død blev øen delt. I 1730 overtog kongen den nordborgske del og efter 1848 også den augustenborgske. Efter de slesvigske krige, hvor Als spillede en central rolle (se fx overgangen til Als), var øen i perioden 1867-1920 del af den preussiske provins Slesvig-Holsten. 

Litteratur:
Den store Danske Encyklopædi, bind 1, Gyldendals Forlag.
Henrik Jacob Mynster Alsted i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Alsisk ordsamling. Udgivet af Alsingergildet 2002.

Als kort

Kort over Als fra 1773. På kortet er angivet større og mindre byer, kirker og møller.

Historiske kort. Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.