Gå til leksikonoversigt

Carstensen, Peter Harry, født 1949, ministerpræsident

Personer

Peter Harry Carstensen efterfulgte Heide Simonis som ministerpræsident i Slesvig-Holsten den 27. april 2005 i en regeringskoalition mellem Socialdemokratiet og CDU, som han repræsenterer. Efter valget den 27. september 2009 blev han igen ministerpræsident i en koalitionsregering mellem CDU og FDP. Han er landbrugsøkonom og -ingeniør af uddannelse og virkede i en årrække som landbrugslærer.

Carstensten blev født i Elisabeth-Sophien-Koog på Nordstrand, hvor han stadig bor. Han er af frisisk afstamning og taler plattysk. Han var medlem for CDU af Forbundsdagen i Bonn og senere Berlin i perioden 1983-2004.

I forhold til det danske mindretal i Sydslesvig blev Peter Harry Carstensen voldsomt upopulær på grund af CDU/FDP-koalitionens ensidige nedskæringer over for det danske mindretals skolevæsen til 85 % af niveauet for tilskuddet til det offentlige skolevæsen. Nedskæringerne blev gennemført i 2010 imod skolelovgivningens bestemmelser og reducerede tilskuddet til mindretallets skoler med ca. 35 mio. kr. En del af besparelsen blev i 2011 og 2012 kompenseret af Forbundsdagen i Berlin.

Peter Harry Carstensen blev efterfulgt af Torsten Albig (SPD) som ministerpræsident efter landdagsvalget i 2012.