Gå til leksikonoversigt

Hvide Busser, De

Begreber

Organisering af afhentning af danske og norske kz-fanger fra Tyskland til Sverige i de sidste måneder af 2. Verdenskrig. På initiativ af danske departementschefer lykkedes det i december 1944 at få tilladelse til at hjemføre grænsegendarmer og politibetjente fra Tyskland til Frøslevlejren. I forlængelse heraf opnåede Svensk Røde Kors i februar 1945 under ledelse af greve Folke Bernadotte tilladelse fra Heinrich Himmler til afhentning af samtlige danske og norske fanger i tyske tugthuse og kz-lejre.

Det foregik i busser og rutebiler, der blev malet hvide med røde kors på. I løbet af marts-april lykkedes det at finde og transportere næsten alle norske og danske fanger, godt 10.000 personer, til Sverige. Derpå blev aktionen i krigens sidste uger udvidet til også at omfatte kvinder og børn fra andre europæiske lande, og yderligere omkring 10.200 blev transporteret til Sverige. Ved ankomsten til Danmark blev alle bespist, vasket og afluset af frivillige hjælpere på Karantænestationen i Padborg.

De hvide busser er den største humanitære aktion, der har fundet sted i Norden.

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:
Hans Sode-Madsen: De hvide busser 1941-1945. Reddet fra Hitlers helvede. Lindhardt og Ringhof, 2015
Harald Roesdahl: Læge ved De hvide Busser, i: Inge Adriansen og Henrik Skov Kristensen: Als og Sundeved 1940-45. 1995. 

De hvide busser

Svenske Røde Kors busser ankommer til Padborg den 17. april 1945 med 423 jøder fra ghettoen Theresienstadt

Nationalmuseet.