Gå til leksikonoversigt

Bernadotte, Folke, 1895-1948, svensk Røde Kors-leder

Personer

Folke Bernadotte, der var sønnesøn af den svenske kong Oscar 2. og greve af Wisboeg, var svensk Røde Kors-leder og FN-mægler. Som næstformand i Svensk Røde Kors blev Folke Bernadotte i 1943 leder af udvekslingen af tyske og allierede krigsfanger under 2. Verdenskrig. Efter henvendelse fra såvel jødiske organisationer som Danmark og Norge blev han i foråret 1945 leder af en omfattende hjælpeaktion, hvor det lykkedes at befri ca. 20.000 koncentrationslejrfanger og transportere dem i de såkaldte hvide busser ud af Tyskland.

Under en række hemmelige forhandlinger med Heinrich Himmler lykkedes det Bernadotte at opnå tilladelse til at samle alle, næsten 10.000 norske og danske fanger i Neuengamme. Himmler forsøgte uden Hitlers viden forgæves under forhandlingerne om hjælpen til de nordiske fanger at spille på muligheden for en separatfred med de Vestallierede. Bernadottes samtaler med Himmler medførte, at der den 19. april blev givet tilladelse til, at alle nordiske fanger kunne føres til Frøslev og derfra videre til Sverige, hvor de skulle interneres til krigens afslutning. Den 20. april afgik der en stor konvoj fra Neuengamme med alle de raske og de mindst svækkede fanger, og i løbet af to døgn lykkedes det at tømme lejren for nordiske fanger. Herudover blev ca. 10.000 ikke-skandinaviske jødiske kvinder og børn reddet ud. 

I 1948 blev Bernadotte udpeget til FN's mægler i Palæstina under Den Første Arabisk-israelske Krig. Han fremsatte den såkaldte Bernadotte-plan, som anerkendte staten Israel og foreslog oprettelsen af en arabisk stat i Palæstina. Derudover skulle Jerusalem være under kontrol af FN.

Der er umiddelbart nord for den dansk-tyske grænse i Kruså opstillet to sten til minde om Folke Bernadottes indsats for skandinaviske og jødiske koncentrationslejrfanger.

Litteratur:
Hans Sode-Madsen: De hvide busser 1941-1945. Reddet fra Hitlers helvede. Lindhardt og Ringhof, 2015

Folke Bernadotte i samtale med Johannes Holm fra Statens Seruminstitut (th.) og Obersturmbannführer dr. Rennau

Folke Bernadotte i samtale med Johannes Holm fra Statens Seruminstitut (th.) og Obersturmbannführer dr. Rennau, der var forbindelsesled mellem Folke Bernadotte og Heinrich Himmler. Foto fra februar-marts 1945.

Nationalmuseet.