Gå til leksikonoversigt

Schwesing koncentrationslejr

Begreber

Koncentrationslejr øst for Husum oprettet den 25. september 1944 og nedlagt den 29. december samme år. Den var ligesom en tilsvarende lejr i Ladelund en del af koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg. 

Den 23. august 1944 gav naziledelsen i Tyskland ordre til at bygge Friservolden, en forsvarsstilling langs hele den tyske vesterhavskyst. Oprettelsen af denne vold blev bl.a. påtvunget koncentrationslejrfangerne fra Neuengamme. Fire måneder senere blev denne plan opgivet på grund af den ændrede militære situation.

I Schwesing fandtes en baraklejr med plads til højst 400 arbejdere, der tidligere var blevet oprettet til militære anlægsarbejder. Der blev transporteret ca. 2.500 fanger med kreaturtog fra Neuengamme til denne lejr, der nu fungerede som koncentrationslejr. Fangerne blev tvunget til at grave dybe pansergrave i den tunge marskjord til Friservolden. Ernæringen, indkvarteringen og den medicinske behandling af dem var aldeles mangelfuld. Derudover var de udsat for vilkårlige overgreb og mishandlinger fra deres vogteres side. Mellem 300 og 500 af fangerne, heriblandt adskillige danskere, fortrinsvis sønderjyske modstandsfolk, omkom på grund af følgevirkningerne af koncentrationslejropholdet. De blev alle begravet i en massegrav i Husum. Efter nedlæggelsen blev de overlevende transporteret tilbage til Neuengamme.

Først ved en mindehøjtidelighed den 30. januar 1983 i Husum berettede overlevende fra lejren om dens eksistens. En mindelund og en permanent udstilling om lejren blev oprettet i 1987. På det areal, hvor lejren lå, er der rejst 297 mindeplader med navnet på hver enkelt, som omkom i lejren.

Litteratur:

Paul Thygesen: Læge i tyske Koncentrationslejre, 1945.

Jörn-Peter Leppien: "Sklavenarbeit. Die Grenzstellung" 1944/45 und das KZ Ladelund, i: Grenzfriedenshefte 2010:3. 

Schwesingen

Mindelunden for Schwesing koncentrationslejr består af bukkede jernplader af rustent conrtenstål, der står uden et fast system, en afspejling af drabenes tilfældighed. Foto fra 2007.

Foto: N-Lange.de, CC BY-SA 3.0.