Fuglsang-familien har brygget sønderjysk øl i mange generationer. På billedet er det Iver, Regnar og Sigurd Fuglsang ved præsentationen af en ny øl i 1960’erne.

Foto: Historie Haderslev

Bryggeriet Fuglsang forlader Haderslev: “Det er et identitetstab”

Efter 157 år ophører Bryggeriet Fuglsang sin ølproduktion i Haderslev. “Byen mister en del af sin identitet”, siger museumsinspektør Lennart S. Madsen, Museum Sønderjylland.

Den 1. december bliver den sidste Fuglsang-øl tappet i Haderslev. Det historiske ølbryggeri, der blev opkøbt af Royal Unibrew i 2021, flytter nemlig sin produktion til anlæg i Odense og Faxe.

“Fuglsang er en stor del af Haderslevs historie og har gennem årtier beskæftiget mange af byens borgere. Haderslev mister en del af sin identitet, ved at ølproduktionen nu flytter væk”, siger museumsinspektør Lennart S. Madsen, Museum Sønderjylland, der har beskæftiget sig med bryggeriets historie i en række udgivelser, herunder et festskrift fra 2015, der fejrer Fuglsangs 150-års jubilæum.

“Bryggeriet ligger ved indkørselsvejen til byen og kan ses næsten uanset, hvor du befinder dig i byen. Bygningsmassen stammer fra alle perioder af virksomhedens mere end 150 år lange historie og er et industrielt kulturmindesmærke med samme betydning som Carlsberg i København”, tilføjer Lennart S. Madsen.

Fuglsang blev grundlagt i 1865 af Søren Christian Fuglsang og var frem til 2021 det ældste familieejede bryggeri i Danmark. Navnet Fuglsang stammer fra Søren Christian Fuglsangs farmor, der voksede op på gården Fuglsang nær Hoptrup. Fuglsang-familien har altid været en del af det tyske mindretal i Sønderjylland, og ifølge Lennart S. Madsen har familien haft stor betydning for det positive forhold mellem dansk og tysk i Haderslev og Sønderjylland.

“Det var medlemmer af Fuglsang-familien, der var med til at udforme den loyalitetserklæring, det tyske mindretal vedtog efter Anden Verdenskrig, hvori man bekendte sin loyalitet over for den danske stat og den nuværende grænse. Familien var altså med til at vise en vej ud af krigens mørke år”, siger Lennart S. Madsen.

Fuglsang forlader dog ikke Haderslev og placeringen på Ribe Landevej fuldstændigt. Produktion af malt har i mange år været Fuglsangs største indtjeningskilde, og den del forbliver i Haderslev, ligesom de historiske bygninger fortsat er ejet af femte generation af Fuglsang-familien.