Tilbage til nyhedsliste

Afvisning af europæisk borgerinitiativ ender ved EU-Domstolen

26. marts 2021

Den europæiske mindretalsorganisation FUEN har bedt EU-Domstolen om at få omstødt EU-Kommissionens afvisning af det europæiske borgerinitiativ MSPI. ”Det er meget glædeligt”, lyder det fra generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen.

Den europæiske mindretalsorganisation FUEN, der står bag borgerinitiativet Minority Safepack (MSPI), vil have EU-Domstolen til at omstøde sin afvisning af borgerinitiativet.

Den europæiske mindretalsorganisation FUEN, der står bag borgerinitiativet Minority Safepack (MSPI), vil have EU-Domstolen til at omstøde sin afvisning af borgerinitiativet.

Foto: Minority Safepack Iniative

EU-Kommissionen afviste den 14. januar det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack, Initiative (MSPI), der med en million underskrifter i ryggen vil forbedre forholdene for de nationale og sproglige mindretal i Europa.

Nu har den europæiske mindretalsorganisation FUEN, som står bag MSPI, henvendt sig til EU-Domstolen og bedt om at få omstødt EU-Kommissionens afvisning. I henvendelsen gøres der opmærksom på en række processuelle fejl, som FUEN mener, at EU-Kommissionen har begået. I en pressemeddelelse fra FUEN hedder det bl.a.:

”EU-Kommissionen er ikke lykkedes med at tolke borgerinitiativet. De forhold, som EU-Kommissionen fremdrager, er helt ude af proportioner i forhold til borgerinitiativets indhold.”

”Der er også tilstrækkelig grund til at antage, at EU-Kommissionen ikke har overholdt sin forpligtelse til at angive årsager (til sin afvisning, red.). Dette er en afgørende procesfejl. Desuden har EU-Kommissionen ikke behandlet de mundtlige forhold, som personerne bag borgerinitiativet fremførte på mødet med EU-Kommissionen og ved den offentlige høring i Europa-Parlamentet. EU-Kommissionen har også begået fejl ved at undlade at forholde sig til de detaljerede skrevne forklaringer og uddybninger, som borgerkomitéen har fremført.”

Bahne Bahnsen, der er en af vicepræsidenterne i FUEN og en del af det frisiske mindretal i Tyskland, siger til Flensborg Avis, at han håber, at EU-Kommissionen ændrer holdning.

”Jeg håber, at EU-Kommissionen gentænker det her til fordel for vores borgerinitiativ”, siger Bahne Bahnsen til Flensborg Avis.

Generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening (SSF), siger til Flensborg Avis, at han håber, at dette sammenholdt med den forestående kontakt mellem EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther kan rykke ved kommissionens holdning.

”Vi bliver nødt til at bruge de instrumenter, der er. Det bakker vi op om i det danske mindretal, siger Jens A. Christiansen til Flensborg Avis.

Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen, kalder det meget glædeligt, at FUEN beder om omstødelse af EU-Kommissionens afgørelse.

”Det er tæt på en skandale, at EU-Kommissionen ikke har taget et så seriøst borgerinitiativ alvorligt. EU-Kommissionens afvisning er irrelevant og udtryk for mangel på respekt.  Derfor må man inderligt håbe, at afgørelsen bliver omstødt”, siger Knud-Erik Therkelsen.