Tilbage til nyhedsliste

Angela Merkel: ”Genforeningen er fortsat ikke lykkedes”

4. oktober 2019

Tyskland er ikke lykkedes godt nok med at udligne forskellene mellem det tidligere Øst- og Vesttyskland. Det siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel (CDU), ifølge Flensborg Avis.

Et flertal af østtyskere føler sig stadigvæk som andenrangsborgere, forklarede Angela Merkel (CDU) ifølge Flensborg Avis, da hun holdt tale i Kiel.

Et flertal af østtyskere føler sig stadigvæk som andenrangsborgere, forklarede Angela Merkel (CDU) ifølge Flensborg Avis, da hun holdt tale i Kiel.

Foto: Wikimedia Commons

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel (CDU), mener ikke, at Tyskland er lykkedes godt nok med at genforene det tidligere Vest- og Østtyskland. Det sagde hun i går torsdag den 3. oktober, da den 29. årsdag for genforeningen af det delte Tyskland blev markeret i hele Tyskland. Det skriver Flensborg Avis.

”Den tyske enhed – fællesskabsfølelsen – blev ikke fuldbyrdet den 3. oktober 1990, og det er den stadig ikke i dag”, sagde Angela Merkel ifølge Flensborg Avis, da hun holdt tale ved et stort arrangement i Kiel.

Den 3. oktober 1990 blev Vest- og Østtyskland officielt genforenet som Forbundsrepublikken Tyskland, og siden da har dagen været en national helligdag under navnet ”Tag der deutschen Einheit” (Den tyske enheds dag). Til næste år er det 30 år siden, at Vest- og Østtyskland officielt blev sammenlagt, men ifølge Angela Merkel føler et flertal af østtyskere sig stadigvæk som andenrangsborgere.

Det udsagn underbygges bl.a. af rapporten ’So geht Einheit – Wie weit das einst geteilte Deutschland zusammengewachen ist’, som Instituttet for Befolkning og Udvikling i Berlin udarbejdede i 2015. Af rapporten fremgår det bl.a., at der er flere arbejdsløse i det tidligere Østtyskland, ligesom den gennemsnitlige månedsløn også er væsentligt lavere i øst. Derudover er befolkningsudviklingen i de østtyske delstater Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Brandenburg og Thüringen negativ, med hovedstaden Berlin, der også udgør en østtysk delstat, som undtagelse.

Også på fodboldbanen er det tidligere Østtyskland langt efter. Af de 18 hold, der spiller i den bedste tyske fodboldrække, Bundesligaen, er det blot to, der ligger i øst – Union Berlin samt RB Leipzig, der ejes af den østrigske energidrikvirksomhed Red Bull.

I sin tale sagde Angela Merkel ifølge Flensborg Avis også, at man kan ikke bare kan skyde skylden for den manglende fuldbyrdede genforening på staten og eliten, ligesom skuffelsen, over at noget ikke lykkedes, aldrig må resultere i politiske handlinger, der legitimerer trusler eller angreb mod personer med andre hudfarver, religioner, køn eller seksuel orientering.

Den tyske genforening blev en realitet bl.a. som følge af Den Kolde Krigs afslutning samt Berlinmurens fald den 9. november 1989.