Tilbage til nyhedsliste

To danske skoler i Sydslesvig lukker

19. februar 2020

Risby Danske Skole og Bøl-Strukstrup Danske Skole skal nedlægges. Det besluttede Dansk Skoleforening for Sydslesvigs øverste myndighed, Fællesrådet, i går tirsdag på et ekstraordinært møde.

Risby Danske Skole, der ligger på halvøen Svans, er blandt de to skoler, som Fællesrådet tirsdag besluttede at lukke.

Risby Danske Skole, der ligger på halvøen Svans, er blandt de to skoler, som Fællesrådet tirsdag besluttede at lukke.

Foto: Wikimedia Commons

I det østlige Sydslesvig bliver der snart længere mellem de danske skoler. Det er en kendsgerning, efter at Skoleforeningens Fællesråd, der er foreningens øverste myndighed, i går tirsdag med et stort flertal vedtog at lukke de danske skoler i Risby og Bøl-Strukstrup. Det oplyser Skoleforeningen på sin hjemmeside.

”Jeg har sagt gentagne gange, at det her ikke har været en spareøvelse. Det er strukturelle og geografiske justeringer, som selvfølgelig er trist for den enkelte institution, men som er blevet foreslået med baggrund i en grundig analyse af forholdene de enkelte steder”, sagde Udo Jessen, Skoleforeningens formand, ved det ekstraordinære møde, skriver Skoleforeningen.

Beslutningen om at lukke de to skoler er kulminationen på en diskussion, der har stået på i det danske mindretal siden oktober 2018, hvor Skoleforeningen som følge af et underskud på ca. 1,7 millioner euro svarende til ca. 12,7 millioner danske kroner i 2018 varslede, at de danske skoler i Vestermølle, Risby, Kobbermølle og Bøl-Strukstrup skulle lukkes. Det medførte protester fra både de berørte elever og forældre samt Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Sydslesvigsk Forening (SSF), der fremførte, at beslutninger om skolelukninger kræver drøftelsestid.

Derfor bad Skoleforeningen analyse- og konsulentfirmaet Moos-Bjerre om at analysere den økonomiske situation i foreningen, hvilket resulterede i en rapport, der blev offentliggjort i oktober 2019. Her fremgik det, at Skoleforeningens underskud særligt skyldes høje lærerlønningerne, men at skolelukninger kunne hjælpe på den økonomiske situation. Fællesrådet har på baggrund af undersøgelsen besluttet at lukke skolerne i Risby og Bøl-Strukstrup.

Til mødet blev det også besluttet, at Kobbermølle Danske Skole skal sammenlægges med Harreslev Danske Skole. Efter skolelukningerne og sammenlægningen vil der være i alt 40 danske skoler i Sydslesvig.