Tilbage til nyhedsliste

Danskere i Sydslesvig ville stemme rødt

1. november 2022

Syd for grænsen er der opbakning til at give Mette Frederiksen (S) fire år mere som statsminister. Det viser en prøveafstemning, som Flensborg Avis har gennemført på sin hjemmeside.

Den 1. november 2022 er der folketingsvalg i Danmark.

Den 1. november 2022 er der folketingsvalg i Danmark.

Foto: Coloubox

Dagens folketingsvalg ville være knapt så spændende, hvis det skulle afgøres af det danske mindretal i Sydslesvig. Rød blok med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen ville nemlig vinde forholdsvis komfortabelt med 57 procent, skriver Flensborg Avis, der har foretaget en prøveafstemning på sin hjemmeside.

I Danmark placerer de seneste meningsmålinger tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, som tungen på vægtskålen, men målinger viser også næsten dødt løb. Det er meget tæt på et flertal bestående af Socialdemokratiet, den nuværende regerings støttepartier - SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten – samt Alternativet.

Anderledes ser det ud i en prøveafstemning, som Flensborg Avis på nettet har gennemført blandt det danske mindretal i Sydslesvig. Det er især Det Radikale Venstre og Enhedslisten, flere syd for grænsen ville stemme på. Flensborg Avis sammenligner med TV2’s seneste måling, og her står Radikale til at få 4,2 procent af stemmerne, mens målingen i Sydslesvig giver dem otte procent. Enhedslisten står ifølge TV2 til at 6,2 procent af stemmerne i Danmark. Blandt danske sydslesvigere har Flensborg Avis målt en tilslutning på hele 18 procent til Enhedslisten.

Socialdemokratiet har ifølge Flensburg Avis’ måling opbakning fra 21 procent af de danske sydslesvigere, men TV2-målingen giver dem 24,8 procent i Danmark.

Det giver samlet set den såkaldte røde blok 57 procent at stemmerne, skriver Flensborg Avis. Stemmer som vel at mærke ikke bliver afgivet, idet mindretallet jo i udgangspunktet består af dansksindede, men tyske statsborgere, der stemmer ved de tyske valg.

Desuden ville både De Frie Grønne og Kristendemokraterne, som ifølge danske målinger ikke kommer i nærheden af Folketinget, begge lige nøjagtig klare spærregrænsen med to procent i den sydslesvigske prognose. Venstre og Konservative ville få fem og tre procent blandt danske sydslesvigere, mens ligger til henholdsvis 14,9 og 5,7 procent af stemmerne i Danmark ifølge TV2-målingen, som Flensborg Avis sammenligner med.

De to nye partier Moderaterne og Danmarksdemokraterne samt Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er noget tættere på de danske prognoser. Der bydes på syv procent til Moderaterne i Sydslesvig mod 9,7 procent i Danmark. Danmarksdemokraterne måles til seks procent i Sydslesvig mod syv procent i Danmark. Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti får fem og fire procent syd for grænsen mod 4,5 og 2,5 procent i Danmark.