Tilbage til nyhedsliste

Det tyske mindretals avis fylder 75 år og bliver digital

27. januar 2021

Det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, der siden 1946 er udkommet på print, vil fra 3. februar overgå til helt at udkomme digitalt. Sidste papiravis udkommer på dagen for avisens 75-års jubilæum.

Gwyn Nissen, chefredaktør på Der Nordschleswiger, forventer, at avisen vil nå længere ud, efter den fra 3. februar overgår til helt at udkomme digitalt.

Gwyn Nissen, chefredaktør på Der Nordschleswiger, forventer, at avisen vil nå længere ud, efter den fra 3. februar overgår til helt at udkomme digitalt.

Foto: Karin Riggelsen/Der Nordschleswiger

Siden 2. februar 1946 har Der Nordschleswiger som papiravis leveret nyheder om og til det tyske mindretal i Sønderjylland, først som ugeblad og siden 1951 som dagblad. Men på dagen for avisens 75-års jubilæum vil avisens printudgave blive indstillet, og fra 3. februar overgår den helt til at udkomme digitalt. Chefredaktør Gwyn Nissen ser frem til den digitale omstilling.  

”Vi kommer ligesom læserne til at savne den trykte papiravis hver dag. Der er mange, der har arbejdet på avisen i flere årtier, så selvfølgelig identificerer medarbejderne sig med avisen. Men vi ser også digitaliseringen som en chance for at nå længere ud end nogensinde før. Det ser vi allerede nu ganske tydeligt på den voksende læserskare på vores digitale medier”, siger Gwyn Nissen i en pressemeddelelse.

Mens avisen i dag har 1.100 abonnementer af papiravisen, besøger 7.000-8.000 dagligt avisens digitale platforme, hjemmeside og app. Og ved særlige lejligheder bliver det tal næsten firedoblet, fremgår det af pressemeddelelsen.

”I mindretallet har der været en del diskussion om, hvorvidt vi ville miste synlighed, når dagbladet nedlægges, men jeg kan konstatere, at synligheden aldrig har været større end i dag, hvor vi er digitale. Og det gælder i såvel mindretals- og flertalsbefolkningen samt både nord og syd for grænsen”, siger Gwyn Nissen i pressemeddelelsen.

Der Nordschleswiger modtager både dansk mediestøtte og bliver støttet fra Tyskland, og avisens digitale nyheder er gratis tilgængelige.

Gwyn Nissen blev ansat i 2013 for at gøre avisen mere digital. Beslutningen om den digitale omstilling blev taget i oktober 2018, og avisen har fra 2018 og frem til 2021 modtaget otte millioner kroner i statstilskud til digital formidling, der skal styrke dansk kulturarv.

I en overgangsperiode vil avisen udkomme fysisk som en opsamlingsavis hver 14. dag, som sendes til avisens nuværende abonnementer.

Der Nordschleswiger har redaktioner i Aabenraa (hovedsæde), Haderslev, Sønderborg, Tønder og Tinglev. Efter den digitale omstilling har avisen 30 medarbejdere.