Tilbage til nyhedsliste

EU-Kommissionsformand lover at genoverveje Minority SafePack

19. marts 2021

Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, lover Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU) en bilateral diskussion om det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack Initiative, skriver Flensborg Avis

Formanden for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen lover ifølge Flensborg Avis at kigge på borgerinitiativet Minority Safepack igen.

Formanden for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen lover ifølge Flensborg Avis at kigge på borgerinitiativet Minority Safepack igen.

Foto: Wikimedia Commons

Ursula von der Leyen, der er formand for EU-Kommissionen, var torsdag gæst i Forbundsrådet i Berlin, der er de tyske delstaters parlament i Tyskland. Her lovede hun ifølge Flensborg Avis den slesvig-holstenske ministerpræsident Daniel Günther (CDU) en bilateral diskussion om gennemførelsen af det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack Initiative (MSPI).

Daniel Günther, der skrev et brev til EU-Kommissionen i december 2020, for at fremme gennemførelsen af borgerinitiativet, er meget tilfreds med Ursula von der Leyens løfte, skriver Flensborg Avis.

”Jeg er overbevist om, at dette vil bringe ny bevægelse ind i denne debat”, siger Daniel Günther til Flensborg Avis.

EU-Kommissionen afviste Minority SafePack Initiative den 14. januar i år, efter at der var indsamlet de fornødne over en million underskrifter fra borgere i EU. Efter EU-Kommissionens opfattelse var de nationale og sproglige mindretals rettigheder i EU allerede sikret gennem den eksisterende lovgivning. Siden dengang har en række europæiske mindretal protesteret og fremsat ønske om, at EU-Kommissionen genovervejer sin beslutning.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lovede i sidste uge i et brev til ti folketingspolitikere, at den danske regering vil rette henvendelse til EU-Kommissionen om Minority SafePack Initiative. Dog vil dette først ske efter en drøftelse med den tyske regering.

Generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening, siger til Flensborg Avis, at han håber, at Danmark vil involvere sig yderligere, når nu Slesvig-Holsten har vist vejen og fået åbnet op for dialog med EU-Kommissionens formand.

”Det er utrolig positivt, at det lykkedes at få positioneret MSPI tydeligere. At den kommer tilbage på bordet, så der kan åbnes for en konstruktiv dialog med Kommissionen”, siger Jens A. Christiansen til Flensborg Avis.