Tilbage til nyhedsliste

Franciska Clausen fejres med jubilæumsår

2. januar 2024

Nu på søndag den 7. januar er det 125 år siden, at Franciska Clausen blev født i Aabenraa. Det markerer hendes hjemstavnskommune med et jubilæumsår, der skydes i gang med en fødselsdagsfejring på Folkehjem. 

Franciska Clausen, Bingers Kunsthal 1932

Franciska Clausen, Bingers Kunsthal 1932.

Foto: Bingers Kunsthal, 1932/Kenneth Stjernegaard

Franciska Clausen blev født i Aabenraa, da byen var tysk, og døde samme sted, da den var blevet dansk. I mellemtiden gjorde hun karriere som grænsebrydende, internationalt orienteret avantgardekunstner og portrætmaler.  

Den 7. januar 2024 er det 125 år siden, at hun kom til verden, og det markerer Aabenraa Kommune med et jubilæumsår fyldt med begivenheder dedikeret til kunsten og Franciska Clausens liv.  

Jubilæumsåret skydes i gang samme dag i Kongesalen på Folkehjem med en udsolgt fødselsdagsfejring, som bl.a. byder på oplæg ved Inge Lise Mogensen Bech, der er museumsinspektør ved Randers Kunstmuseum og forfatter til en monografi om Franciska Clausen. 

“Franciska Clausen var en af Danmarks vigtigste kvindelige kunstnere, og det er på tide, at hun bliver skrevet ind i kunsthistorien og i almindelige menneskers bevidsthed som en af Danmarks vigtigste kvindelige kunstnere, og som en kunstner, der både var avantgardist, surrealist, designer og portrætmaler,” sagde Inge Lise Mogensen Bech, da hun i februar 2023 blev interviewet til magasinet Grænsen i forbindelse med åbningen af udstillingen ‘Franciska Clausen – hele billedet’ på kunstmuseet Aros i Aarhus.  

Fejringen indledes af Aabenraas borgmester, Jan Riber Jakobsen (K). 

”For Aabenraa er Franciska Clausens betydning svær at overvurdere. Hendes imponerende bedrifter inden for kunsten taler for sig selv, men også hendes mod som kvinde i en mandsdomineret kunstverden i 1920’erne er forbilledligt. Derfor er det også helt på sin plads, at vi i Aabenraa Kommune kommer til at markere 125-året for hendes fødsel, og jeg glæder mig til at følge med i både vores egne og ikke mindst forskellige eksterne parters markering”, siger Jan Riber Jakobsen i en pressemeddelelse.  

Dagen indeholder også et oplæg ved Axel Johnsen, direktør for Museum Sønderjylland, et uddrag af den kommende opera ’Franciska’ ved Opera på Grænsen samt fem udsolgte omvisninger i udstillingen ’COLLAGE. Franciska Clausen 125 år’, der kan ses på Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa.  

I anledning af jubilæumsåret er også hjemmesiden www.franciskaclausen.dk blevet oprettet. Her kan man læse om Franciska Clausens liv og finde en oversigt over jubilæumsårets begivenheder. F.eks. afholder kulturhuset NygadeHuset portrætmalerworkshop den 13. januar og en digtoplæsning den 18. januar, mens Aabenraa Bibliotek inviterer til en række foredrag om Franciska Clausen og andre kvinder i kunsthistorien.