Tilbage til nyhedsliste

GFU samler 171 frivillige på Roskilde Festival

30. juni 2023

Grænseforeningen Ungdom (GFU) har igen i år ansvaret for en pantbod på Roskilde Festival. Det sker bl.a. for at gøre det danske mindretal synlige på Danmarks største festival.

I pantboden sorteres genbrugskrus og -kander med mere.

I pantboden sorteres genbrugskrus og -kander med mere.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Mellem musik og øl er der rig mulighed for at snakke kulturmøder og grænseland. Det er devisen, når Grænseforeningen Ungdom (GFU) i disse dage deltager i årets Roskilde Festival med ansvaret for en pantbod, hvor de mange øldåser, shotsrør og flasker håndteres.

I alt deltager 171 frivillige med 14 forskellige nationaliteter i arbejdet med pantboden. Knap 80 er fra Sydslesvig.

”Vi er glade for igen i år at kunne samle mange unge frivillige, der alle bidrager til at få Roskilde Festival til at køre. Og at vi er så mange fra grænselandet betyder, at mindretallet også bliver en del af festivalen. Flere får at vide, hvem vi er, og vi kan tale med folk om, hvad det vil sige at have en identitet, der er påvirket af flere kulturer”, siger Bo Sösemann, der er formand for GFU.

En af de frivillige er sydslesvigske Jakob Harkner.

”Det er fedt at være med og opleve en festival på denne måde. Jeg er sammen med mine venner, men også med nogle, som kan blive til mine venner. Det er et stort fællesskab”, siger han.

Arbejdet i pantboden centrerer sig om to opgaver. For det første skal den store pantmaskine, der genbruger pantdåser, håndteres. Og så skal festivalens genbrugskrus og -kander med mere sorteres manuelt, så det hele bliver så bæredygtigt som muligt.

”Og så er noget af det vigtigste selvfølgelig vores tilhørende teltområde, som vi kalder for ’Valhalla’. Her kan de frivillige hygge sig mellem vagterne og drikke kaffe eller en øl og tale sammen”, siger GFU-formand Bo Sösemann.

Indsatsen på Roskilde Festival er også vigtig for GFU’s økonomi. Festivalen udbetaler nemlig et beløb for det antal frivillige, man har samlet til arbejdet. Her går overskuddet til GFU’s arrangementer resten af året.