Tilbage til nyhedsliste

Lys i vinduet erstatter Haderslev Lysfest

4. maj 2020

Selv om 75-året for Befrielsen ikke kan højtideligholdes ved arrangementer på grund af coronaepidemien, kan man stadig tænde lys i vinduerne og lægge et billede på Facebook, lyder opfordringen fra Haderslev Lysfest.

"Vi håber, at mange vil følge opfordringen og tænde lys, sådan som man altid har gjort i Danmark den 4. maj for at fejre, at tiden med mørklægningsgardiner, krig og usikkerhed var forbi”, siger Thor Lange, kulturkoordinator i Haderslev Kommune, om den aflyste Lysfest på Haderslev Kaserne

"Vi håber, at mange vil følge opfordringen og tænde lys, sådan som man har gjort i Danmark den 4. maj siden 1945 for at fejre, at tiden med mørklægningsgardiner, krig og usikkerhed var forbi”, siger Thor Lange, kulturkoordinator i Haderslev Kommune, om den aflyste Lysfest på Haderslev Kaserne. Han opfordrer til, at man tager et billede af lysene i vinduerne derhjemme og lægge billedet op på Lysfesten i Haderslevs Facebook-side i aften mellem 21.55 og 23. I det tidsrum den 4. maj plejer lysene at være tændt på Haderslev Kaserne.

Foto: Haderslev Kommune

75-året for Danmarks Befrielse den 4. maj 1945 skulle have været højtideligholdt ved arrangementer over hele landet i aften. Også i Sønderjylland, hvor Haderslev Lysfest i mange år har været en af de største markeringer med op til 10.000 deltagere.

Haderslev Lysfest har fundet sted siden 1950 med lystænding i vinduerne på Haderslev Kaserne, afspilning af frihedsbudskabet, taler og fællessang, og i de senere år også afholdelse af et sikkerhedspolitisk topmøde. Men i år er Haderslev Lysfest, der er et samarbejde mellem Haderslev Kaserne og Haderslev Kommune, blevet aflyst på grund af coronaepidemien, og den beslutning var træls, oplyser projektleder Thor Lange, der er kulturkoordinator i Haderslev Kommune.

”75-året for Danmarks befrielse har været et pejlemærke, vi har arbejdet frem imod i flere år her i Haderslev. Men det kan ikke være anderledes.”

Thor Lange har dog en opfordring til alle danskere: Sæt lys i vinduerne i aften, tag et billede af det og læg det op på Haderslev Lysfests Facebook-side. Hvis man ønsker det, kan man tænde lys på samme tid, som man har gjort det på Haderslev Kaserne siden 1950 kl. 21.55 og lade lysene brænde frem til kl. 23.

”Vi håber, at mange vil følge opfordringen og tænde lys, sådan som man altid har gjort i Danmark den 4. maj for at fejre, at tiden med mørklægningsgardiner, krig og usikkerhed var forbi”, siger Thor Lange, der også opfordrer til, at man husker på, at alt ikke var fred og fordragelighed den 4. maj. Hans egen mor på 85, der bor i Haderslev, har fortalt, hvordan hun og hendes søster blev lagt i seng den 4. maj med alt tøjet på.

”Deres far ville, at familien skulle kunne komme hurtigt væk, hvis kampene mellem de allierede og de tyske tropper fortsatte. Kampene stod jo på til lige syd for Haderslev. Men det slap vi heldigvis for”, sigerThor Lange.

I aften sendes Vi fejrer 75-året for Danmarks befrielse på DR1 kl. 20 og I frihed og fællesskab – 75 året for Danmarks befrielse på TV2 kl. 20.50 med billeder fra et ellers lukket Mindelunden i København med de mange tændte lys.