Tilbage til nyhedsliste

Nøgenkalender som protest mod grænsekontrol

28. oktober 2022

Det tyske mindretals ungdomsorganisation, Junge SPitzen, har præsenteret en årskalender for 2023, hvor 14 unge fra såvel det danske som det tyske mindretal poserer nøgne bag skilte med budskaber, der protesterer mod grænsekontrollen.

Formand Katharina Hindrichsen Kley (t.v.), Junge SPitzen, og bestyrelsesmedlem Martina Lutz, Junge SPitzen, præsenterede onsdag den færdige kalender.

Formand Katharina Hindrichsen Kley (t.v.), Junge SPitzen, og bestyrelsesmedlem Martina Lutz, Junge SPitzen, præsenterede onsdag den færdige kalender.

Foto: Bund Deutscher Nordschleswiger

Da debatten om grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse toppede med ferietrafikken i august, var det med til at skabe opmærksomhed langt ud over grænselandet, at det tyske mindretals ungdomsparti, Junge SPitzen, tog opstilling ved grænsen med skilte og i tilsyneladende bar figur.

Ungdomspolitikerne poserede med skilte, der bar budskaber som: ”For åbne grænser”, ”For et moderne grænseland” og ”For godt naboskab”. Eller med egne ord, så strippede de ”for at Sønderjylland bliver strippet for grænsekontrollen”. Nationale danske medier fra Danmarks Radio til Ekstra Bladet omtalte initiativet, så man må sige, at Junge SPitzen dengang fik præget debatten om grænsekontrollen.

I seneste uge blev grænsekontrollen alligevel forlænget, men bestræbelserne med nøgenbillederne har ikke været forgæves. Forleden løftede Junge SPitzen sløret for, hvad der er kommet ud af aktionen. En kalender for 2023.

”Vi er unge, vi tror på fremtiden. Vi tror på udvikling, og vi tror på samarbejde. Grænsekontrollen med stopskilte, vejbump og betjente derimod symboliserer stilstand og lukkethed”, skriver Junge SPitzen i kalenderens forord.

Formand for Junge SPitzen. Katharina Hindrichsen Kley, fortæller, at meningen med kalenderen er at nå nogle politikere - og gerne nogle, der har noget at sige omkring grænsekontrollen.

”Vi laver den ikke for at tjene penge. Der er trykt 200 eksemplarer, og de 50 eksemplarer er fordelt ud i landet”, siger hun.

Enhedslistens Christian Juhl, som både er medlem af Kontaktudvalget for Det Tyske Mindretal i Sønderjylland og formand for Sydslesvigudvalget, var med til præsentationen af kalenderen i København. Kalenderen bliver også sendt til de politikere, der stiller op til folketingsvalget i Sønderjylland – og efter valget overvejer Junge Spitzen at sende den til justitsministeren.

”Det er en sjov måde at sætte et alvorligt emne i fokus. Som ungdomsparti kan vi tillade os at gøre nogle ting, man ikke kan i moderpartiet. Og det gode ved en kalender er, at den bliver brugt et helt år. Det er ikke bare en brochure, der bliver smidt væk", siger Katharina Hindrichsen Kley.

Kalenderen præsenteres igen i Sønderjylland i forbindelse med det tyske mindretals festdag, Deutscher Tag, den 5. november, og derefter kan den købes i mindretallets sekretariat i Haus Nordschleswig i Aabenraa og i de tyske biblioteker i Sønderjylland. Den koster 100 kroner.

Skulle en københavner være interesseret, kan det lade sig gøre at få fat i et eksemplar gennem det tyske mindretals sekretariat i København.