Tilbage til nyhedsliste

Ny tysk regeringsaftale får ris og ros fra grænselandet

26. november 2021

Onsdag kunne det tyske socialdemokrati, SPD, De Grønne og det liberale FDP præsentere en aftaletekst for en ny tysk regering med Olaf Scholz (SPD) i spidsen. Fra grænselandet får aftaleteksten både ris og ros.  

Onsdag kunne SPD, FDP og De Grønne fremlægge en ny koalitionsaftale for en kommende tysk regering. Her ses partiernes formænd Christian Lindner (FDP), Olaf Scholz (SPD) Annalena Baerbock og Robert Habeck (De Grønne) ved præsentationen af det nye regeringsgrundlag i Berlin (fra venstre).

Onsdag kunne SPD, FDP og De Grønne fremlægge en ny koalitionsaftale for en kommende tysk regering. Her ses partiernes formænd Christian Lindner (FDP), Olaf Scholz (SPD) Annalena Baerbock og Robert Habeck (De Grønne) ved præsentationen af det nye regeringsgrundlag i Berlin (fra venstre).

Foto: Bildgehege Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Efter to måneders forhandling i kølvandet på det tyske forbundsdagsvalg den 26. september, har de tyske socialdemokrater, SPD, det liberale FDP og De Grønne onsdag kunne fremlægge en koalitionsaftale for en kommende ny regering under overskriften ”At vove mere fremskridt” (Mehr Fortschritt wagen). Regeringsgrundlaget for den såkaldte trafiklys-koalition - et udtryk der beror på de tre aftalepartneres partifarver, rød, gul og grøn - får dog både ros og ris fra det dansk-tyske grænseland.

Stefan Seiler, der er nyvalgt medlem af den tyske Forbundsdag for det dansk-frisiske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), er skuffet over den nye aftale.

”Der er ingen mindretalspolitiske ambitioner, ingen ambitioner i forhold til at udbygge togforbindelserne i Nordtyskland, ingen ambitioner vedrørende det grænseoverskridende samarbejde – jeg er skuffet! Det store ryk for Nordtyskland og de nationale mindretal i Tyskland er udeblevet. Der havde jeg så afgørende forventet mere af en progressiv koalition som trafiklyset”, siger Stefan Seidler i en pressemeddelelse.

For de fire nationale mindretal i Tyskland er aftalen en status quo, understreger Stefan Seidler, der havde håbet på, at en ny tysk regering ville arbejde for at få mindretallenes rettigheder skrevet ind i den tyske forfatning, ligesom de er skrevet ind i Slesvig-Holstens forfatning. Han glæder sig dog over, at det europæiske mindretalsinitiativ Minority SafePack Initiative nævnes i den 178-sider lange aftaletekst.  

Ros til regeringsaftale

Chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, ser meget positivt på den nye regeringsaftale. Under overskriften ”Endelig rykker Tyskland” peger han torsdag i en leder på, at det nye regeringsgrundlag ser ud til at tilvejebringe nødvendig forandring i Tyskland.

”Endelig rykker Tyskland. På klimaet, på digitaliseringen, på lidt mere lighed og en lang række andre afgørende samfundsspørgsmål”, skriver Jørgen Møllekær.

Den nye tyske kurs kan komme Danmark til gavn, mener Jørgen Møllekær. Særligt peger han på den grønne omstilling, hvor den kommende regering bl.a. vil fremskynde udfasningen af kul fra 2028 til 2030 og sætte et mål om at 80 procent af Tysklands energibehov i 2030 skal dækkes af vedvarende energi, som et område, hvor Tyskland og Danmark fremover kan køre parløb.

Det er bestemt også til Danmarks fordel, at Robert Habeck, der er bosiddende i Flensborg, har sine børn på danske mindretalsskoler og selv taler dansk, formentlig får en ny rolle som minister i et nyt erhvervs- og klimaministerium, mener Jørgen Møllekær.

”Nu får Danmark en ægte ligesindet i dét spørgsmål lige på den anden side af grænsen. Med Habecks viden om Danmark samt færdigheder i det danske sprog er der dermed afgørende gode muligheder for nye danske eksporteventyr til Tyskland”, skriver han.

Den netop afgåede formand for SSW, Flemming Meyer, udtaler sig til Flensborg Avis om Robert Habeck som mulig ny minister. 

”Jeg ville glæde mig, hvis han får ministerposten, fordi han har lovet også at tage vare på mindretallenes interesser. Det skal jeg nok minde ham om over tid”, siger Flemming Meyer til Flensborg Avis.

Tysk mindretal er fortrøstningsfuldt

Fra Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, lyder der et fortrøstningsfuldt håb om et fortsat godt samarbejde med den kommende nye regering i Berlin.

”Vi går ud fra et fortsat godt samarbejde, også med den nye tyske regering i Berlin. […] For os er det vigtigt, at vi fortsat har en kontaktperson i Berlin, som vi kan gå til, hvis der opstår problemer”, siger Hinrich Jürgensen til Der Nordschleswiger.    

Den nye regeringsaftale forventes ifølge flere tyske medier at blive vedtaget af medlemmerne i henholdsvis SPD, FDP og De Grønne i løbet af den kommende uge.

Denne artikel er redigeret den 26. november kl. 16.20. Flemming Meyer har ikke udtalt sig om den tyske regeringsdannelse, men alene om Robert Habeck som mulig ny minister i en ny regering.