Tilbage til nyhedsliste

Regeringen åbner grænsen helt for borgere fra Slesvig-Holsten

11. juni 2020

Den danske regering har onsdag besluttet sig for en yderligere grænseåbning. Fra mandag den 15. juni kan borgere med bopæl i Slesvig-Holsten rejse ind i Danmark uden at skulle opfylde kravet om et anerkendelsesværdigt formål.

Fra den 15. juni kan borgere med bopæl i Slesvig-Holsten igen rejse frit ind i Danmark.

Fra den 15. juni kan borgere med bopæl i Slesvig-Holsten igen rejse frit ind i Danmark.

Foto: News Oresund

Borgere i det dansk-tyske grænseland kan snart igen krydse den dansk-tyske grænse. Onsdag meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen har besluttet at åbne den dansk-tyske grænse helt for borgere i Slesvig-Holsten fra den 15. juni.

”Sønderjylland og Slesvig-Holsten er tæt forbundne. Danskere og tyskere er vant til at færdes uhindret over grænsen i det daglige. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan vende tilbage til et mere normalt grænseområde, hvor folk i grænselandet igen kan rejse frit”, siger justitsministeren i en pressemeddelelse.

Den yderligere grænseåbning skaber stor glæde i det danske mindretal, skriver Sydslesvigsk Vælgerforeninger (SSW) og Sydslesvigsk Forening (SSF) i en fælles pressemeddelelse.

Flemming Meyer, landsformand i SSW, hilser det velkomment, at regeringen har holdt sit ord. (Statsminister Mette Frederiksens udtalte på pressemødet den 29. maj ”Vi vil bringe normaliteten tilbage for jer” henvendt direkte til beboerne i grænselandet, red.).

”Der er rigtig mange grænselandsbeboere, der vil være glade for at kunne genoptage deres normale liv med besøg i Danmark. Politisk set er det også meget vigtigt, at Danmark værdsætter det særlige naboskab og dermed signalerer, at Slesvig-Holsten er en vigtig partner”, siger Flemming Meyer, der suppleres af SSF-formand Gitte Hougaard-Werner.

”Det danske mindretal har længe ventet på denne dag, for kontakten hen over grænsen er meget afgørende for vores dagligdag og trivsel som mindretal. SSF takker den danske regering for, at den har lyttet til vores bekymringer, og vi takker alle danske politikere især fra Sønderjylland og Sydjylland, der har gjort en stor indsats for at grænsen nu genåbnes”, siger hun.

Også Jens Andresen, formand for Grænseforeningen, glæder sig over grænseåbningen. Det sagde han onsdag aften til TV2 News.

”Vi er meget glade for grænseåbningen her i grænselandet. Vi længes jo efter frit at kunne passere grænsen. Det er dét, der er det naturlige for os. Grænseåbningen betyder, at vi kan besøge hinanden igen på normal vis”, sagde Jens Andresen til TV2 News.

Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær i Grænseforeningen, kommenterede den delvist danske grænseåbning torsdag morgen i P1 Morgen og TV-Avisen Morgen på DR1. 

”Det er meget begrænsende for mindretallenes (det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland, red.) liv, udvikling og kultur ikke at kunne krydse grænsen og have de tætte kontakter. Det er dét, der nu endelig kan åbne igen, og det glæder vi os meget over i Grænseforeningen”, sagde Knud-Erik Therkelsen i P1 Morgen.

Udmeldingen fra den danske regering kommer samme dag, som den tyske indenrigsminister Horst Seehofer (CDU) har meddelt, at Tyskland åbner sine grænser mod Danmark, Østrig, Frankrig, Schweiz og Italien efter den 15. juni. Dermed kan danskere begyndende i næste uge frit rejse ind i Tyskland, hvilket den modsatte vej altså kun er gældende for borgere i Slesvig-Holsten, personer med et anerkendelsesværdigt formål samt tyske, norske og islandske turister, der har booket mere end fem overnatninger uden for København.