Tilbage til nyhedsliste

Robert Habeck slutter op om kritik af grænsekontrol

31. august 2022

Robert Habeck (Grüne), der er Tysklands vicekansler og klima- og økonomiminister, bakker op om sin udenrigsminister og partiformand Annalena Baerbock i kritikken af den danske grænsekontrol.

Robert Habeck (Grüne) har være vicekansler og klima- og økonominister siden december 2021.

Robert Habeck (Grüne) har være vicekansler og klima- og økonominister siden december 2021.

Arkivfoto: Lars Salomonsen

På et pressemøde i København i fredags sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) brugte Tysklands udenrigsrigsminister, Annalena Baerbock (Grüne), lige efter at de to ministre havde underskrevet en fælles tysk-dansk aktionsplan for samarbejde om klima, energi, sikkerhed og en række andre væsentlige områder, tid på at kritisere den danske grænsekontrol.

Siden har hendes partifælle, klima- og økonomiminister Robert Habeck, som selv bor i grænselandet i Flensborg, gentaget kritikken i en pressemeddelelse, som dog ikke kommer fra ministeriet, men er sendt ud til medier i hans valgkreds i Sydslesvig.

”Den åbne grænse har bragt Europa sammen. Den har gjort vores dansk-tyske grænseregion til en fælles. Så blev flygtningene anført som grund for indførslen af midlertidige grænsekontroller og herefter coronapandemien. Disse grunde er bortfaldet. Det bør grænsekontrollerne også”, udtaler Robert Habeck i pressemeddelelsen ifølge Flensborg Avis.

I juni sendte Stefan Seidler, der er medlem af Den Tyske Forbundsdag for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), en klage over grænsekontrollen til den danske regering. 

Den danske udenrigsminister svarede på pressemødet i fredags ikke på kritikken fra sin tyske kollega, men henviste til justitsminister Mattias Tesfaye (S), som i et folketingssvar har kaldt grænsekontrollen for fortsat nødvendig.

”Det handler om, at både militante islamister og organiserede kriminelle er i stand til at udnytte den frie bevægelighed inden for Schengen-området, og disse udgør fortsat en betydelig trussel mod vores offentlige orden og interne sikkerhed,” siger Tesfaye.

Vicekansler Robert Habeck, som taler dansk og har studeret på Roskilde Universitet, er i øvrigt blevet en vigtig profil for den tyske koalitionsregering mellem SPD, Die Grünen og det liberale FDP. Han er således kommet på forsiden af det tyske ugemagasin Der Spiegel med overskriften ”Lederen” (Die Leidfigur) og portrætteres som en af Tysklands mest populære politikere.