Tilbage til nyhedsliste

Sønderjyske folketingspolitikere vil beholde vildsvinehegnet

16. september 2022

TV SYD har spurgt alle de syd- og sønderjyske folketingspolitikere om deres holdning til vildsvinehegnet. 7 ud af 9 vil lade hegnet blive stående.

Vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse blev opført fra januar-december i 2019.

Vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse blev opført fra januar-december i 2019.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Vildsvinehegnet er kommet for at blive. Det mener størstedelen af folketingspolitikerne i Syd- og Sønderjylland.

Til december har vildsvinehegnet langs den dansk-tysk grænse stået i 3 år. I den forbindelse har TV SYD spurgt de 21 folketingspolitikerne i Syd- og Sønderjylland, hvorvidt de mener, at hegnet skal blive eller fjernes. I alt har ni svaret, hvoraf syv vil lade hegnet stå.

Det gælder bl.a. Benny Engelbrecht og Troels Ravn fra regeringspartiet Socialdemokratiet.

”Da svinepest fortsat er en reel trussel - ikke bare for Danmark, men for adskillige europæiske lande - er der ikke udsigt til, at det fjernes på den korte bane”, siger Benny Engelbrecht til TV SYD.

Venstre-politikerne Anni Matthiesen, Ellen Trane Nørby og Ulla Tørnæs mener ikke, at en debat om vildsvinehegnet er aktuel. Anni Matthiesen vurderer, at det kan blive aktuelt at diskutere, hvorvidt hegnet skal fjernes igen i løbet af de næste 10-15 år.

Af de adspurgte folketingspolitikere i Syd- og Sønderjylland mener to politikere, at vildsvinehegnet bør tages ned. Det drejer sig om Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Henning Hyllested (EL).

”Vildsvinehegnet skaber sådan set bare en ny grænse i et område, hvor man gør rigtig meget for at nedbryde de barrierer, der i øvrigt er”, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

En ny dokumentarfilm ’Os på grænsen’ med fokus på vildsvinehegnet havde torsdag premiere på TV2 og TV2 Play. I dokumentarfilmen følger instruktør Jens Loftager en række grænselandsbeboere, der fortæller om deres liv, og hvordan opførelsen af vildsvinehegnet har påvirket dem.

Det danske vildsvinehegn blev opført fra januar-december i 2019 for at beskytte dansk svineproduktion mod afrikansk svinepest. Hegnet er knap 70 kilometer langt og løber fra Vadehavets kyst i vest til Flensborg Fjord i øst. Der er etableret 20 permanente åbninger i hegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange og større krydsende vandløb.