Tilbage til nyhedsliste

Statsministeren sender hilsen til mindretallet

31. maj 2021

Traditionen tro blev der sendt en officiel hilsen fra Danmarks statsminister til det danske mindretal i Sydslesvig i anledning af De danske Årsmøder, da statsministeren ikke selv kunne være til stede. Her bringes statsminister Mette Frederiksens (S) hilsen.

"Pandemien har testet vores fællesskab. Det er min overbevisning, at de erfaringer, vi har fået, også har styrket vores fællesskab", skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i sin hilsen til det danske mindretal.

"Pandemien har testet vores fællesskab. Det er min overbevisning, at de erfaringer, vi har fået, også har styrket vores fællesskab", skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i sin hilsen til det danske mindretal.

Foto: Statsministeriet

"Kære danske sydslesvigere, kære danske mindretal. Foråret er heldigvis kommet, og sommeren er lige om hjørnet, og De danske Årsmøder er tilbage. Jeres vilje til at gennemføre årsmøderne så godt, som det overhovedet er muligt, vidner om, at vi er stærkt på vej mod hverdagen og bedre tider. En stor tak til jer alle, der har lagt et kæmpe arbejde i at forberede De danske Årsmøder her i år 2021. Og en varm hilsen til alle jer, der deltager.

Sidste år markerede vi 100-året for Genforeningen. Det skete også på en anden måde end planlagt. Til gengæld strækker vi det nu heldigvis over to år. Jeg ved, at det sidste år har været hårdt for alle. Og jeg ved, at nedlukningerne er blevet mærket særlig hårdt i grænselandet.

Men nu lysner det. Snart er rejsereglerne fra dansk side lempet, særligt i grænselandet, og ikke mindst er der mulighed for, at børnene igen kan komme i skole.

De danske skoler i Sydslesvig er omdrejningspunktet for sproget, kulturen, foreningslivet og fællesskabet. Og skolerne er jeres og vores bro ind i en fremtid, hvor det danske mindretal fortsat er både levende og stærkt. Det har vi brug for, vi har brug for jer.

For I viser, hvad gensidig respekt kan udrette. I viser, at man både kan holde fast i sin egen kultur og respektere flertallets. Det beriger fællesskabet. Man kan have hjertet begge steder, i Danmark og i Tyskland. I viser, at landegrænser ikke behøver at splitte, men også kan samle. Det gør jer faktisk til et forbillede for hele verden.

Pandemien har testet vores fællesskab. Det er min overbevisning, at de erfaringer, vi har fået, også har styrket vores fællesskab.

Nu håber jeg, at vi kan udnytte den energi og de mange uforløste idéer, der har bygget sig op under pandemien. Udvikle samarbejdet endnu mere og styrke grænselandet på nye måder.

Jeg ønsker jer nogle rigtig dejlige dage. God fornøjelse.”