Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigske børns ferieophold i Danmark er fortid

1. marts 2021

Gennem mere end 100 år har sydslesvigske børn været på ferieophold i Danmark hos danske værtsfamilier, men nu er det slut. Det meddeler Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

Siden 1919 har sydslesvigske børn rejst på ferieophold hos familier i Danmark, men nu er det slut.

Siden 1919 har sydslesvigske børn rejst på ferieophold hos familier i Danmark, men nu er det slut.

Foto: Skoleforeningen

Gennem mere end 100 år har sydslesvigske børn været på ferieophold i Danmark hos danske værtsfamilier, men nu er det slut.

Det meddelte Dansk Skoleforening for Sydslesvig i en pressemeddelelse 25. februar.

”Skoleforeningen er hele tiden nødt til at agere ud fra den realitet, vi har i vores og det danske samfund, og vi har konstateret, at den 102-årige tradition med at sende børn på ferieophold hos ’ferieværter’ / ’plejeforældre’ ikke længere har en fremtid”, siger Udo Jessen, der er formand for Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

Siden 1919 har sydslesvigske børn rejst på ferieophold hos familier i Danmark. Ikke mindst i tiden før og efter Anden Verdenskrig var feriebarnsordningen en stor succes. Grænseforeningen, der har stået for at finde danske værtsfamilier, trak sig fra ordningen i 2019, fordi det var svært at finde danske familier, der ville tage imod de sydslesvigske børn. I 2019 var der ni nye danske familier, der ønskede at være værter for et sydslesvigsk barn, og 17 sydslesvigske børn, der gerne ville på ferie i Danmark. Siden 2919 er der ikke kommet nye ferieværter til.

Chefredaktør Jørgen Møllekær skriver i en leder i Flensborg Avis under overskriften ”Vemodigt farvel”:

”Når noget, der har fungeret siden 1919, stopper, så er det vemodigt. Derfor kan man ikke bare trække på skulderen over nyheden om, at Dansk Skoleforening har droppet at fortsætte med sydslesvigske børns sommerferieophold i Danmark”.

Udo Jessen understreger, at der er andre tiltag i gang for at fremme mødet mellem sydslesvigske og danske børn og unge i et samarbejde med Grænseforeningen. Blandt andet har sydslesvigske og danske skoleelever i 4.-9. klasse mulighed for at komme på udveksling i en uge omkring efterårsferien (uge 45-47). Danske skoleelever, der ønsker at tage 10. klasse, har mulighed for elevudveksling på en dansk skole i Sydslesvig et helt år, også med privat indkvartering. Sydslesvigske skoleelever kan tilsvarende komme til Danmark og tage 10. klasse. Sydslesvigske elever i 10. klasse har også mulighed for at komme et år på en dansk efterskole, hvis de ønsker det.

Siden sidste sommer bliver der også arrangeret sommerlejre i Sydslesvig, hvor både danske og sydslesvigske børn har mulighed for at deltage.

Går dit barn i 4.-9. klasse? Så er der mulighed for elevudveksling på en dansk skole i Sydslesvig med indkvartering hos en dansk familie med skolesøgende børn. Læs mere på http://www.feriebarn.dk/elevudveksling