Gå til leksikonoversigt

Fakkelgården

Steder

Eksklusiv restaurant og hotel ved Flensborg Fjord.

Bygningerne dannede oprindeligt rammen om "Grænsehjemmet", et kombineret vandrerhjem og kulturhus for unge mennesker fra Sønderjylland og det øvrige Danmark opført i 1936 af Det unge grænseværn. Med tanke på Sønderjyllands Genforening med resten af Danmark få år tidligere var formålet at forbedre de besøgendes kendskab til grænselandet og derigennem skabe forståelse for områdets helt særlige kultur. Tårnet var således indrettet som læsesal, hvor de besøgende kunne fordybe sig i bøger om områdets spændende historie, mens de fra vinduerne havde udsigt til de tidligere danske byer, Flensborg og Lyksborg.
 
Ved den officielle indvielse 18. oktober 1936 deltog såvel lokale som kongeparret Christian 10. og dronning Alexandrine. Bag initiativet til opførelsen stod Martin Hammerich, der havde arbejdet hårdt for at skaffe midler blandt privatpersoner og erhvervsvirksomheder i området. 

Under 2.verdenskrig brugte besættelsesmagten Grænsehjemmet som rekreationssted for sårede soldater. Ligesom mange andre steder i Danmark husede også Kollund danske sabotører, der med jævne mellemrum udøvede sabotage mod bl.a. jernbanen for at vanskeliggøre besættelsesmagtens transporter. Mod slutningen af krigen var tre unge sabotører imidlertid tæt på at blive opdaget, og de var tvunget til at gå under jorden. Historien vil vide, at Grænsehjemmets bestyrer i hemmelighed gav sabotørerne husly i Tårnet. Frem til befrielsen levede de således under samme tag som besættelsesmagten, der fortsatte med at nyde de rekreative omgivelser i lykkelig uvidenhed om sabotørernes tilstedeværelse.
 
Ved sin død testamenterede Martin Hammerich ejendommen til "Det unge Grænseværn", der tidligere havde bygget en række andre kulturhuse langs den dansk-tyske grænse. Til minde om hans enestående arbejde rejste man en mindebuste på Grænsehjemmet. "Det unge Grænseværn" drev Grænsehjemmet frem til 1978, hvor ejendommen blev solgt til forpagteren J. Johansen. Herefter fungerede bygningerne udelukkende som vandrerhjem indtil 1990, hvor familien Fleggaard købte bygningerne og indrettede Hotel og Restaurant Fakkelgaarden, som åbnede i 1992.