Gå til leksikonoversigt

Gudfred, død 810, dansk konge

Personer

Gudfred, også kaldet Godfred, nævnes første gang i 804, hvor han ifølge frankiske annaler samlede en stor hær ved Sliestorp. Gudfred var i årene omkring år 800 i en voldsom konflikt med Karl den Stores Frankerrige, der ekspanderede nordpå, over floden Elben og undertvang og tvangsdøbte den saksiske befolkning der. Gudfred angreb i 807 frankernes forbundsfælle, abodritterne, en stor slavisk stamme med centrum i det nuværende Mecklenburg.

I 808 lod han sin flåde plyndre havnebyen Reric ved Wismarbugten og tvangsflyttede byens købmænd til Hedeby. I 810 angreb og beskattede Gudfred endvidere friserne, der beboede den vestlige kyst af det nuværende Sydslesvig.

På grund af konflikten med Karl den Store udbyggede Gudfred formodentlig det allerede eksisterende grænseværn Danevirke.

Gudfred blev dræbt af en af sine egne hirdmænd i 810. Gudfreds brodersøn Hemming sluttede herefter fred med kejser Karl den Store og Ejderen kom fra 811 til at danne grænse til det tysk-romerske rige helt frem til 1806.