Gå til leksikonoversigt

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Begreber

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, også kaldet A.P. Møller Fonden, er en erhvervsdrivende fond, der blev stiftet i 1953  af skibsreder A.P. Møller (1876-1965).  

Fonden støtter en række områder, som havde særlige betydning for A.P. Møller, bl.a. danskheden i grænselandet. Allerde før fondens stiftelse havde A.P. Møller, der havde en stor nstional interesse, personligt støttet store og små projekter, der har haft betydning for grænselandet, bl.a. støtte til børnehaver og skoler.

Fonden har i årenes løb givet mange millioner kr. til vidt forskellige opgaver i Sydslesvig, herunder bl.a. Ansgarkirken i Flensborg, den danske kirke i Husum, restaureringen af det danske mindretals generalsekretariats hovedsæde Flensborghus, opførelsen af Dansk Sundhedstjenestes administrationsbygning og et nyt museum ved Danevirke. Derudover har man i Sønderjylland støttet opførelsen af et oplevelsescenter ved mindestedet Skamlingsbanken og en renovering af mindestedet Skibelund Krat.

På skoleområdet har fonden i de senere år bl.a. støttet den ny idrætshal ved Ejderskolen i Rendsborg, Jes Kruseskolen i Eckernförde, Sønder Brarup Danske Skole samt Ladelund Ungdomsskole. I 2005 gav fonden som en gave til det danske mindretal A.P. Møllerskolen i Slesvig by, indviet i 2008. Et mindretalscenter i Tarp fik støtte i 2023.

I 2006 støttetde A.P. Møller Fonden den omfattende renoveringen af Arveprins Knuds Kollegium på Frederiksberg, der har kollegieværelse for unge studerende fra Sydslesvig.