Musiker Lars Malm, der er kendt fra popduoen Nordstrøm, har kastet sig ud i at fortolke den sønderjyske soldat Kresten Andresens mere end 100 år gamle breve fra Første Verdenskrig. “Fortællingen om Kresten er lyslevende. Han var en poet”, siger Lars Malm, som også er uddannet historiker
Den 8. august 1916 er en ung sønderjysk soldat på vej til de tyske skyttegravstillinger nær den franske flod Somme. Første Verdenskrig har vansiret det europæiske kontinent i to år, og aftenen forinden har den sønderjyske soldat forholdt sig dette faktum i et brev til sine forældre:
“I Dag er det netop to Aar siden jeg kom i Trøjen. Hvor er det dog en sørgelig Dag at mindes”, skriver soldaten ved navn Kresten Andresen.
Hvad Kresten Andresen og forældrene ikke ved er, at brevet bliver Kresten Andresens sidste. Han forsvinder på vejen ud til skyttegravene og meldes savnet. Kresten Andresen bliver aldrig fundet igen.
Krestens breve er tidløse
Historien om den unge sønderjyde slutter dog ikke på en fransk slagmark. I 1919 udgav moderen Kresten Andresens mere end 245 breve sendt fra vestfronten i perioden 1914-16, og nu har musiker Lars Malm, der er kendt fra popduoen Nordstrøm, fortolket brevene på 11 nye sange, der udkommer på albummet ‘Menneske igen’ den 17. marts 2023.
“Jeg mødte Kresten for nogle år siden og blev forbløffet over, hvor lyslevende han fremstår i sine tekster, selvom han skriver fra et inferno af kanontorden og trommeild for over 100 år siden”, siger Lars Malm, der er uddannet historiker og arbejder som gymnasielærer ved siden af musikken. Han har gennem en årrække brugt brevene i sin undervisning.
-
Info: Kresten Andresen
Kresten Andresen (1890-1916), der var født i Ullerup på halvøen Sundeved, var en dansksindet sønderjyde, der deltog på tysk side under Første Verdenskrig. Han voksede op på en gård med en mindre søskendeflok, og familien var velorienteret inden for kultur og politik. Før sin krigsindkaldelse i 1914 tilbragte Kresten Andresen en del tid i Danmark på København Universitet. Kresten Andresen forsvandt i 1916 under Slaget ved Somme, der var et af de blodigste slag under Første Verdenskrig, og efterlod sig mere end 245 breve og dagbogstekster, som han forfattede i løbet af sine to år i krigen. Teksterne genudgivet i 2012 med historiker Claus Bundgård Christensen, Roskilde Universitet, som redaktør.
“Krestens breve er tidløse og rummer skarpe refleksioner om, hvad det vil sige at være ung og have håb og drømme for fremtiden. Han er enormt dygtig til at beskrive, hvad han oplever i krigens hverdag, og mange af linjerne har stor poetisk værdi. Og så har han en ukuelig optimisme, selvom han er sat i en umulig situation, som han føler stor afmagt for”, siger Lars Malm.
Liv og død
Første udspil fra albummet er sangen “Klar Og Blå”, der er baseret på en dagbogstekst dateret til den 13. august 1914. Her er Første Verdenskrig brudt ud få uger forinden, og Kresten Andresen har tilbragt knap en uge som indkaldt tysk soldat på en kaserne i Flensborg, hvor han venter på at blive sendt til fronten.
“Det er en kort tekst, der rummer en enorm kontrast. På den ene side er han et ungt menneske, der er spændt på den nye situation, han befinder sig i. Men han er også bevidst om, at krigen kan blive hans endeligt, og at han måske ikke kommer til at opleve endnu en jul. Den kontrast er meget sigende for Krestens oplevelser, og sangen indrammer på den måde hele projektet”, siger Lars Malm, der i omkvædet synger linjerne “Himlen er så klar og blå, som var der fred i hele verden nu. Men alle ved, at derude et sted er larmen sluppet løs”.
Det kommende album har titlen ‘Menneske igen’. “Titlen er inspireret af en passage, hvor Kresten reflekterer over sin rolle i krigen og til sidst skriver, at han glæder sig til at komme ud af sin uniform og blive menneske igen”, siger Lars Malm.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
“Den linje rummer mange ting, synes jeg. Særligt nu, hvor der igen er krig på det europæiske kontinent”, siger Lars Malm med henvisning til krigen i Ukraine, som han kalder for et perspektiv i projektet.
Kvalitet til mere
Projektet har været undervejs længe, forklarer Lars Malm. En sang blev til flere, og i sin undervisning har han løbende prøvet sangene af på sine elever, der synes, at det var spændende at opleve historien på en anden måde. Det udviklede sig til, at han for tre år siden opførte en række af sangene til en koncert med en musikklasse på Roskilde Katedralskole.
“Det var virkeligt sjovt, men jeg synes, at sangene havde kvalitet til mere. At Krestens breve havde kvalitet til mere. Det var der så heldigvis andre, der også mente”, siger Lars Malm, der undervejs også fik mulighed for at få nogle af de originale breve imellem fingrene på Sønderborg Slot, hvor de opbevares.
“Det var en vild oplevelse at stå med et stykke 100 år gammelt papir, hvor de præcise ord, jeg bruger i mine sange, er nedfældet. Jeg følte mig meget knyttet til Kresten i det øjeblik”, fortæller Lars Malm.
Engelsk inspiration
Genremæssigt bevæger det kommende album sig imellem folk- og popmusik, forklarer Lars Malm, med et analogt udtryk, der står i modsætning til Nordstrøm, som med Lars Malm som forsanger brød igennem med sangen ‘Berlin’ i 2006 med flere albums til følge.
“Den elektroniske, keyboarddrevne lyd, vi bruger i Nordstrøm, passede ikke til de her sange. Det blev for fremmedgjort, følte jeg”, siger Lars Malm og fremhæver, at den akustiske guitar har været hans primære instrument i forløbet.
Som inspirationskilde fremhæver Lars Malm den engelske kunstner P.J. Harvey og udgivelsen ‘Let England Shake’ fra 2011, der behandler det nationale traume, som ramte England efter Første Verdenskrig, hvor mere end 880.000 britiske soldater mistede livet.
-
Info: Lars Malm
Lars Malm, der er født i Jystrup på Sjælland, har spillet musik, siden han var otte år. Under navnet Nordstrøm brød han og skolekammeraten Troels Holdt igennem i 2006 med sangen ‘Berlin’, der er inspireret af Tom Kristensens digt ‘Nat i Berlin’. Duoen har siden da udgivet flere albums, bl.a. ‘Gnister’ fra 2015 sammen med Søs Fenger. Lars Malm er desuden uddannet historiker og gymnasielærer. Den 17. marts udgiver han under kunstnernavnet MALM albummet ‘Menneske igen’, der er baseret på sønderjyske Kresten Andresens breve fra Første Verdenskrig.
“Den danske musiktradition i forhold til at beskæftige sig med Første Verdenskrig er meget lille, da Danmark var neutralt. I England fylder krigen derimod stadig meget, og P.J. Harveys album viste mig, hvordan man kan gå konceptuelt til værks. Jeg har således forsøgt at indramme hele Krestens tid i krigen på både godt og ondt på albummet”, siger Lars Malm, der dog ikke vil kalde det kommende album for et krigsalbum.
“Krig er jo som udgangspunkt et dystert univers med mange mørke toner. Det har jeg forsøgt at gøre mig fri af og i stedet givet musikken en ungdommelig optimisme blandet med melankoli. For det er den Kresten, jeg møder i brevene”, siger Lars Malm.