Renate Schnack modtog FUEN-prisen af FUEN-præsident Loránt Vincze (tv.) og FUEN-vicepræsident Gösta Toft.

Foto: László Mihály

Tysk politiker modtager mindretalspris

Renate Schnack, der er tidligere mindretalsrådgiver for den slesvig-holstenske delstatsregering, er årets modtager af FUEN-prisen. Det er den europæiske mindretalsunion, FUEN, der uddeler prisen.

Den tidligere mangeårige mindretalsrådgiver for den slesvig-holstenske regering, SPD-politikeren Renate Schnack, er blevet hyldet som årets modtager af FUEN-prisen. Det skete, da den europæiske mindretalsunion, FUEN, der uddeler prisen, afholdt sin årlige kongres i Ungarn i september.

Prisen gives hvert år til en person, der har en ydet en ekstraordinær indsats for at beskytte nationale mindretal og sproggrupper. Det skriver FUEN i en pressemeddelelse.

“Renate Schnack er et forbillede for hele Europa, når det kommer til at omsætte målsætninger og strategier inden for mindretalspolitik i praksis. Hvordan gør hun det? Hun er empatisk, en god lytter og har diplomatiske evner – og giver aldrig op!”, lyder begrundelsen fra FUEN-vicepræsident Gösta Toft.

En god ven af det danske mindretal

Renate Schnack er opvokset på den nordfrisiske ø Sild som en del af den tyske flertalsbefolkning. Fra 1995 til 1998 var hun formand for foreningen ‘Europäisches Zentrum für Minderheitenfragen’, og i 2000 blev hun udnævnt til mindretalsrådgiver for den slesvig-holstenske regering – som den første af sin slags i Tyskland. Hun bestred posten frem til 2005 og fik sin anden periode som mindretalsrådgiver fra 2012 til 2017.

“Hun er og har været en god ven for det danske mindretal, og hun har altid haft en fin fornemmelse for, at mindretal skal kunne dyrke og pleje deres egne sprog, kultur og identitet”, udtaler Jens A. Christiansen, generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF).

Har modtaget Grænseforeningens Pris

Renate Schnack er også et kendt navn i Grænseforeningens kredse. I 2016 modtog hun som den eneste tysker Grænseforeningens Pris, der er blevet uddelt siden 1985 med det formål at anerkende kulturel indsats i Sydslesvig.

“Renate Snack har gjort et stort arbejde for den kulturelle og sproglige mangfoldighed, der er fundamentet for kulturen, ikke bare i Sydslesvig, men i hele grænselandet”, sagde daværende formand Mette Bock ved uddelingen af prisen i forbindelse med Grænseforeningens Sendemandsmøde 2016.