Tilbage til nyhedsliste

Erling Jepsens roman om sønderjyderne i Første Verdenskrig bliver filmatiseret

5. september 2019

Den sønderjyske forfatter Erling Jepsen udgav i 2018 romanen Erna i krig. Den bliver nu til et stort dansk filmdrama i 2020. 

Det er Sebastian Byder, Trine Dyrholm, Anders W. Berthelsen og Ulrich Thomsen, der skal spille hovedrollerne i filmatiseringen af Erling Jepsens krigsroman 'Erna i krig'.

Det er Sebastian Byder, Trine Dyrholm, Anders W. Berthelsen og Ulrich Thomsen, der skal spille hovedrollerne i filmatiseringen af Erling Jepsens krigsroman 'Erna i krig'.

Foto: Chr. Geisnæs

Erling Jepsens krigsroman Erna i krig fra 2018 om sønderjyske skæbner under Første Verdenskrig kan i efteråret 2020 opleves på det store lærred. Det er produktionsselskabet Nimbus Film og instruktør Henrik Ruben Genz, som står for filmatiseringen, og optagelserne begyndte i denne uge. Det skriver FilmFyn, der støtter filmen med en million kroner, i en pressemeddelelse.

Nynne Selin Eidnes, der er producer hos Nimbus Film, forklarer, at den økonomiske støtte fra FilmFyn betyder, at filmens begyndende og afsluttende scener filmes i Danmark, bl.a. i det fynske øhav.

“At realisere en historisk storfilm i et nutidigt og moderne landskab kræver noget helt ekstraordinært. Med støtten fra og samarbejdet med FilmFyn er det igen lykkedes os at kunne gennemføre filmoptagelser i Danmark – i dette tilfælde på Langeland – som bliver helt unikke”, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Det er Trine Dyrholm, der skal spille hovedrollen Erna, en handlekraftig, dansksindet sønderjysk kvinde, hvis enfoldige søn Kalle indkaldes til tysk krigstjeneste under Første Verdenskrig, hvor Sønderjylland var under tysk herredømme. Erna vælger derfor at bytte identitet med en deserterende soldat og drager i krig med sin søn for at beskytte ham. Det er den unge Sylvester Byder, der bl.a. var med i den danske teateropsætning af den norske teenageserie SKAM, som har rollen som Kalle. Også Ulrich Thomsen og Anders W. Bertelsen har større roller i filmen.  

Filmens manuskript er udarbejdet af Bo Hr. Hansen og Henrik Ruben Genz, der ved SVEND Prisen i august 2017 fik tildelt TV2s manuskriptstøttepris på 650.000 kr. Både Bo Hr. Hansen (Kunsten At Græde I Kor fra 2002) og Henrik Ruben Genz (Frygtelig Lykkelig fra 2007 samt Undskyld Jeg Forstyrrer fra 2012) har tidligere været med til at filmatisere Erling Jepsens romaner.

Udover Danmark vil filmen, der bl.a. er støttet af Det Danske Filminstitut, TV2 Danmark, FilmFyn, Belgian Film Institute samt Estonian Film Institute, også blive optaget i Belgien og Estland.

Erling Jepsen har tidligere fortalt til magasinet Grænsen, at han med Erna i krig vil oplyse om de dansksindede sønderjyder, der måtte kæmpe på tysk side under Første Verdenskrig.

Læs hele interviewet  med Erling Jepsen fra december 2018 her.