Tilbage til nyhedsliste

Ny bog udlægger den sønderjyske humor

18. november 2019

Sønderjysk humor er noget helt særligt. Det mener i hvert fald sønderjyde og journalist Sven-Erik Ravn, der er redaktør på den nye antologi ”Sønderjysk humor – osse for danskere”.

I den nye antologi 'Sønderjysk humor - osse for danskere' kan man læse tekster af bl.a. Bertel Haarder, Siegfried Matlok og Søren Ryge Petersen.

I den nye antologi 'Sønderjysk humor - osse for danskere' kan man læse tekster af bl.a. Bertel Haarder, Siegfried Matlok og Søren Ryge Petersen.

Foto: Fra bogens forside. Illustration: Jens Bach Andersen

Sønderjysk humor er noget helt særligt. Det er et miskmask, som spejler den sønderjyske kultur og livet i Sønderjylland, der er præget af tidligere tiders krig og fred samt sammenblandingen af dansk og tysk. Det mener i hvert fald sønderjyde og journalist Sven-Erik Ravn, der er redaktør på den nye antologi ”Sønderjysk humor – osse for danskere”.

”Vores humor skal tages seriøst, for den afdækker vores mentalitet – og er dermed også identitetsskabende. Og det er en alvorlig sag”, skriver Sven-Erik Ravn i bogens forord.

Blandt bogens mere end 20 bidragsydere er en lang række kendte og mindre kendte sønderjyder, bl.a. mangeårigt folketingsmedlem Bertel Haarder (V), forfatter Erling Jepsen, den selvlærte haveekspert Søren Ryge Petersen, tidligere chefredaktør på det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, Siegfried Matlok, samt den unge sangerinde Rikke Mølbæk Thomsen, der i september blev den yngste modtager nogensinde af Modersmål-Prisen for sine sønderjyske sange.  

Sven-Erik Ravn har givet bogen undertitlen ”osse for danskere”. Det har han gjort for at fremhæve, at bogen ikke kun er forbeholdt sønderjyder.

””Osse for danskere” betyder ikke, at sønderjyder ikke er danskere – vi er nok mere danske end danskerne – men blot at bogen med forventelig stor fornøjelse også kan læses og forstås af ikke-sønderjyder”, skriver han på bogens bagside.

Sven-Erik Ravn, som er født i Gram, er ikke uerfaren, når det kommer til sønderjysk humor. Fra 2003 til 2015 var han redaktør af det traditionsrige sønderjyske satiretidsskrift ”Æ Rummelpot”, der blev udgivet for første gang i 1946. Han har også udgivet en bog om sønderjysk mad.

Bogen er på 224 sider og udgives af Forlaget Sletagergaard.