Tilbage til nyhedsliste

Grænsekontrol fylder fem år

4. januar 2021

Den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse fylder fem år mandag den 4. januar. Foreløbigt løber den frem til 11. maj 2021, men der er ikke udsigt til en ophævelse af kontrollen.

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse fylder fem år den 4. januar.

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse fylder fem år den 4. januar.

Foto: News Oresund/flickr.com

Den 4. januar 2016 indførte Danmark midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse i form af stikprøvekontrol på baggrund af de mange flygtninge og migranter, der siden 2015 havde bevæget sig op gennem Europa. Siden da er grænsekontrollen blevet forlænget af mange omgange foreløbigt til den 11. maj. I dag, den 4. januar 2021, har grænsekontrollen eksisteret i fem år.

Grænsekontrollen er et tilbageskridt for det dansk-tyske grænseland, som ellers ofte bliver fremhævet som eksempel på grænseoverskridende integration. Det mener generalsekretær i Grænseforeningen, Knud-Erik Therkelsen.

”Mange i det dansk-tyske grænseland har gjort meget for, at grænsen har mistet sin betydning som noget, der adskiller. Men grænsekontrollen markerer, at det er en fysisk grænse, som jeg kan være bange for vil genindføre nogle af fortidens mentale grænser. Så grænsekontrollen er helt klart et tilbageskridt for grænselandet”, siger Knud-Erik Therkelsen.

Selvom den midlertidige grænsekontrol af flere omgange er stødt på kritik i grænselandet, er det stadig uvist, hvor længe den fortsætter. Senest ved et pressemøde i august har statsminister Mette Frederiksen (S) afstået fra at forholde sig til en slutdato for den midlertidige grænsekontrol. Her henviste hun bl.a. til den skærpede indsats omkring grænsen pga. covid-19-pandemien:

”Det kan komme igen. Det er afhængigt af, hvordan den globale pandemi udvikler sig. Og endelig kan vi have behov for grænsekontrol af andre årsager, som kan relatere sig til grænseoverskridende kriminalitet eller risikoen for terror”, sagde statsministeren.