Tilbage til nyhedsliste

Haderslev Stift fejrer 100-års jubilæum med stormøde og ny bog

1. september 2022

Haderslev Stift fejrer fredag den 2. september sit 100-års jubilæum ved det årlige stormøde, ”Landemodet”, hvor også en ny jubilæumsbog bliver præsenteret.

Haderslev Stift udgiver i anledning af sit 100-års jubilæum bogen 'Kirke på grænsen - 100 år med Haderslev Stift'.

Haderslev Stift udgiver i anledning af sit 100-års jubilæum bogen 'Kirke på grænsen - 100 år med Haderslev Stift'.

Foto: Bogforside

Den 30. juni 2022 blev Haderslev Stift oprettet ved lov i kølvandet på Sønderjyllands genforening med Danmark. Stiftets 100-års jubilæum fejres nu på fredag den 2. august ved stiftets årlige stormøde, ”Landemodet”, der finder sted på Kulturhuset Harmonien.

På programmet er bl.a. årets hovedtale ved Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, fællessang og festgudstjeneste i Haderslev Domkirke samt præsentation af den nye jubilæumsbog ’Kirke på grænsen – 100 år med Haderslev Stift’, som journalist og forfatter Anette Jorsal har redigeret og skrevet dele af.

I bogen spiller særligt stiftets første biskop, Valdemar Ammundsen (1875-1936), en fremtrædende rolle.

"Han kom til Haderslev i 1923 med de bedste intentioner om at tjene både mindretal og flertal. Men det viste sig at blive meget vanskeligt, blandt andet fordi den politiske udvikling i Tyskland op gennem 1920'erne og 1930'erne trak dybe spor ind i Sønderjylland og ind i det kirkepolitiske felt”, siger Anette Jorsal til Kristeligt Dagblad om Valdemar Ammundsen, der blev bispeviet i 1923, og som stiftets første biskop fik til opgave at knytte Sønderjylland til det øvrige Danmark oven på knap 60 års tysk herredømme samt Første Verdenskrig.

Jubilæumsbogen beskæftiger sig overordnet med, hvordan folkekirken har præget samfundet i Sønderjylland og Sydslesvig, som er tilknyttet Haderslev Stift. Blandt bogens bidragsydere er Lars N. Henningsen, fhv. arkiv- og forskningsleder for Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbiblioteket for Sydslesvig, der i 2021 stod bag Dansk Kirke i Sydslesvigs 100-års jubilæumsbog ’Dansk Kirke i Sydslesvig 1921-2021’.  

Foruden Sydslesvig og det danske mindretal er også det tyske mindretal i Sønderjylland en del af Haderslev Stift. I både Aabenraa, Haderslev og Sønderborg Provstier er en tysk præst ansat til at betjene mindretallet, mens der på landet er etableret frimenigheder tilknyttet Nordschleswigsche Gemeinde.

I forbindelse med 100-års jubilæet udgiver Haderslev Stift også en nyskrevet kantate, som bliver præsenteret og opført ved en jubilæumskoncert søndag 20. november 2022 i Haderslev Domkirke.  Det er en adventskantate, som Grænseforeningen via Alving Fonden har støttet udgivelsen af. Forfatter og oversætter Niels Brunse står bag teksten, mens organist og komponist Povl Christian Balslev har skrevet musikken. En kantate er et sunget værk, bestående af både kor– og soloindslag, ofte også fællessang, og med instrumental ledsagelse.

Se det fulde program for Haderslev Stifts Landemode 2022 her.

Den nye jubilæumsbog kan bestilles på Haderslev Stifts hjemmeside.