Tilbage til nyhedsliste

Ny sejlrute åbner for flere sommergæster på Store Okseø

29. juni 2021

Store Okseø, der ligger i Flensborg Fjord, har fået en ny offentlig sejlrute. Det betyder, at flere nu kan besøge øen, der tidligere kun var tilgængelig for personer med egen båd.

Store Okseø (tv.) ligger i Flensborg Fjord ca. 800 meter fra kysten ud for Sønderhav lige ved siden af Lille Okseø (th.).

Store Okseø (tv.) ligger i Flensborg Fjord ca. 800 meter fra kysten ud for Sønderhav lige ved siden af Lille Okseø (th.).

Foto: Willi Bremen/Flickr

Den naturskønne Store Okseø i Flensborg Fjord, der er ejet af den danske stat, bliver nu mere offentlig tilgængelig. Det sker, efter at Aabenraa Kommune, Naturstyrelsen, Lokalforeningen Kollund, Sønderhav, Rønshoved og skipper Palle Heinrich lørdag indviede en ny officiel sejlrute til øen, der tidligere kun har været tilgængelig for personer med egen båd.

”Øer er meget specielle. Vi er vant til i en travl hverdag at kunne være spontane og uden begrænsninger. Forhåbentligt kan man her finde en ro og sætte pris på det næsten meditative ved ikke at kunne komme herfra før næste færgeovergang”, sagde Inge Gillesberg, skovrider ved Naturstyrelsen Sønderjylland, ved indvielsen lørdag ifølge Flensborg Avis.

Store Okseø har en størrelse på otte hektar og en trampesti på ca. en kilometer, der går hele øen rundt. Tidligere har der været huse på øen, hvor en række familier har boet, men i dag er det hele fjernet, så øen fremstår som et stykke uspoleret natur.

Der er ingen rindende vand og affaldsspande på øen, og det betyder, at man selv skal bringe alle fornødenheder og huske at tage sit affald med tilbage til fastlandet. Der er dog et såkaldt muldtoilet på øen, hvis naturen kalder.

Lokalforeningen Kollund, Sønderhav og Rønshoved stiller frivillige til rådighed, der skal sørge for, at øen forbliver ren og pæn.

”Jeg kan godt lide at være ude i det fri, og kan jeg gøre en god tjans samtidigt, er det kun en fordel”, sagde Marianne Jepsen fra Kruså, der har meldt sig som frivillig, til Flensborg Avis ved indvielsen. 

Store Okseø var sammen med naboøen, Lille Okseø, der er ejet af Københavns Lærerforening, spillede en central rolle i den dansk-tysk tv-serie ’Tod von Freuden’, der blev vist på dansk og tysk tv i foråret 2021. Flere scener er optaget på øerne, der også udgør bostedet for tv-seriens hovedkarakterer, en dansk og en tysk familie.

Store Okseø og den anden mindre ø, Lille Okseø, der ejes af Københavns Lærerforening, blev første gang nævnt i Kong Valdemar 2. Jordebog fra 1231, hvor de er opført som kongelig ejendom. Dengang var store dele af landet dækket af skov, men øerne har formentlig været anvendt som græsningsarealer for kreaturer, deraf navnet Okseøerne.

Det er Miljøministeriet, der ejer Store Okseø, mens Naturstyrelsen Sønderjylland står for administrationen.

Den nye sejlrute er åben fra 27. juni frem til 15. august og koster 40 kroner pr. person. Der sejles seks ture om dagen, og det tager fem minutter at sejle turen. Det er muligt at overnatte i shelter eller telt på øen. Overnatningen skal bookes igennem Naturstyrelsen.

Det er muligt at booke sejltur til Store Okseø her.

Den nye sejlrute er i første omgang en forsøgsordning, som Aabenraa Kommune vil evaluere på senere på året.