Tilbage til nyhedsliste

Optagelserne til afslutningen på sønderjysk trilogi er gået i gang

24. april 2024

Instruktør Frelle Petersen har med de prisvindende film ’Onkel’ og ’Resten af livet’ sat Sønderjylland på landkortet. Nu er optagelserne til den sidste, selvstændige film i trilogien om Sønderjylland gået i gang. 

Skuespiller Jette Søndergaard indtager igen en hovedrolle i en Frelle Petersen-film. Denne gang som Sofie, der netop er startet som hjemmehjælper, og som skal balancere det krævende job og hverdagen med sin datter.

Skuespiller Jette Søndergaard indtager igen en hovedrolle i en Frelle Petersen-film. Denne gang som Sofie, der netop er startet som hjemmehjælper, og som skal balancere det krævende job og hverdagen med sin datter.

Foto: Rolf Konow

Instruktør Frelle Petersen er klar til at fuldende sin sønderjyske trilogi. 

Efter at have opnået både national og international succes med filmene ’Onkel’ (2019) og ’Resten af livet’ (2022), der begge skildrer det stille liv i Sønderjylland, er den sønderjyske instruktør nu gået i gang med optagelserne til filmen ’Hjem kære hjem’. 

Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse. 

Filmen handler om Sofie, der netop er startet som hjemmehjælper, og som skal balancere det krævende job og hverdagen med sin datter. Filmen beskrives som en varm og autentisk fortælling om, hvad der sker, når man ikke kan yde omsorg overfor de mennesker man elsker.

”Jeg vil gerne undersøge, hvordan vi mennesker reagerer, når vi bliver presset i forhold til at skulle yde omsorg både gennem vores job, som det er tilfældet med vores hovedkarakter Sofie, og overfor vores familie, når overskuddet er mindst”, udtaler Frelle Petersen. 

Filmen udspiller sig igen i Sønderjylland, og også denne gang finder optagelserne sted i Tønder Kommune. Hovedrollen Sofie spilles af Jette Søndergaard, der også havde bærende roller ’Onkel’ og ’Resten af livet’. Desuden medvirker Ole Sørensen, Lasse Lorenzen, Ole Caspersen og Karen Tygesen, som man vil kunne genkende fra flere af Frelle Petersens tidligere film.

Under tilblivelsen af filmens manuskript har Frelle Petersen foretaget research ved bl.a. at arbejde i en periode som kommunal hjemmehjælper. Her kørte han rundt fra hjem til hjem i Sønderjylland for at passe de ældre medborgere.

”For mig er researchen helt afgørende i forhold til at skabe en autentisk fortælling. Filmen er inspireret af virkeligheden og af de små og store menneskelige dilemmaer, som jeg stødte på og mærkede på egen krop”, lyder det videre fra Frelle Petersen i pressemeddelelsen.  

Filmen er sat til at få premiere til efteråret 2025.

Skuespiller Jette Søndergaard er tidligere blevet interviewet til magasinet Grænsen, som Grænseforeningen udgiver, om sit forhold til Sønderjylland og det sønderjyske sprog.

“Sønderjysk er på en måde min kerne. Det er det sprog, jeg først har lært og er vokset op med. Så det ligger dybt i mig, og det gør, at jeg ser mig selv som sønderjyde, selvom jeg efterhånden har talt rigsdansk i nogenlunde samme antal år som sønderjysk. Der kommer simpelthen flere følelser frem på sønderjysk, fordi det er mine forældres og bedsteforældres sprog og ikke mindst mit barndomssprog. Og skulle jeg selv få børn en dag, ville jeg også gerne give dialekten videre til dem”, fortæller Jette Søndergaard i interviewet fra 2022.

Filmen 'Onkel' vandt i 2019 hovedprisen ved Tokyo Filmfestival, mens 'Resten af livet' i 2023 vandt hovedprisen for årets bedste danske film ved Bodilprisen.