Tilbage til nyhedsliste

Plant en Genforeningsrose i genforeningsåret 2020

27. marts 2020

Grænseforeningen lancerer ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920.

Genforeningsrosen er hvid med en sart rosa midte og et tæt bunddække og er skabt af rosenforædler Rosa Eskelund.

Genforeningsrosen er hvid med en sart rosa midte og et tæt bunddække og er skabt af rosenforædler Rosa Eskelund.

Foto: Roses Forever

I anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 lancerer Grænseforeningen en ny Genforeningsrose, der kan købes hos Plantorama fra den 2. april. En del af overskuddet fra salget vil gå til støtte til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark.

”Jeg håber, mange danskere vil markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark ved at plante denne smukke Genforeningsrose. På den måde kan man være med til at støtte unge sydslesvigeres ophold på efterskoler i Danmark og dermed styrke båndene til de kommende generationer i det danske mindretal”, siger Grænseforeningens formand, Jens Andresen.

Genforeningensrosen skulle have været døbt af Hendes Majestæt Dronningen den 2. april på Fredensborg Slot, men på grund af den aktuelle, alvorlige situation i Danmark med Coronavirus er dette aflyst.

”For tiden holder vi sammen ved at holde afstand, som statsministeren så rammende har udtrykt det. Måske kan det at plante en Genforeningsrose give glæde og håb om, at vi på det mere personlige plan snart kan genforenes med vores familie, venner og kolleger igen”, siger Jens Andresen,

Genforeningsrosen, der er udviklet af rosenforædler Rosa Eskelund, er hvid med en sart rosa midte og et tæt bunddække.

“Jeg er meget beæret over at have fået denne opgave med at udvikle Genforeningsrosen. En rose har en symbolbetydning, som ingen anden blomst har. Genforeningsrosens delvist hvide farve symboliserer fred, hvilket netop var tilfældet efter Første Verdenskrig, da Genforeningen blev en realitet i 1920”, siger Rosa Eskelund.

Efter ønske fra Hendes Majestæt Dronningen vil Genforeningsrosen blive plantet i Gråsten Slotshave, hvor den kan ses, når slotshaven er åben for offentligheden. Sønderborg Kommune donerer 50 genforeningsroser til Gråsten Slotshave, ligesom en række andre sønderjyske kommuner og Region Syddanmark har besluttet at plante Genforeningsroser på udvalgte steder til glæde for alle, bl.a. ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, og Esbjerg Kommune har besluttet at plante rosen ved Ribe Domkirke.

Genforeningsrosen kan købes i hele landet og blomstrer fra midt i juni til frosten sætter ind i efteråret.