‘Genforeningsrosen’ kan erhverves i landets havecentre fra foråret 2020.

Foto: Roses Forever

En genforeningsrose er en genforeningsrose

Genforeningen 1920-2020

En ny rose ved navn ‘Genforeningsrosen’ kommer til salg i hele Danmark i foråret 2020. En del af overskuddet fra salget går til unge sydslesvigeres ophold på efterskoler i Danmark

I den fede, fynske muld på markerne ikke langt fra Bogense er der plantet rækker med en særlig slags rose, der først skal blomstre i sommeren 2020. Til foråret vil rosen blive sat til salg i hele Danmark. Det sker i anledning af 100-året for Genforeningen i 2020 og på initiativ af Grænseforeningen. En del af overskuddet fra salget vil gå til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark via Anne-Marie og Viggo Bønnerups Fond.

Det er rosenforædler Rosa Eskelund, indehaver af Roses Forever, som har udviklet rosen, der passende har fået navnet ‘Genforeningsrosen’. Hun er glad for på denne måde at være en del af genforeningsmarkeringen.

“Jeg er meget beæret over at være blevet spurgt. En rose har en symbolbetydning som ingen anden blomst. Genforeningsrosens delvist hvide farve symboliserer fred, hvilket netop var tilfældet efter Første Verdenskrig”, siger Rosa Eskelund.

Netop rosens kulturhistoriske betydning kom også frem, da kronprinsesse Mary for tredje gang døbte en af Rosa Eskelunds roser ved åbningen af Odense Blomsterfestival i 2017. Dengang valgte kronprinsesse Mary at citere den amerikansk forfatter Gertrud Stein (1874-1946), der i digtet ‘Sacred Emily’ fra 1913 formulerede sentensen ‘Rose is a rose is a rose’ (En rose er en rose er en rose), der er en af litteraturhistoriens ofte citerede linjer.

Ud over kronprinsesse Mary har Ghita Nørby døbt roser, der er udviklet af Rosa Eskelund. Det er endnu ikke offentliggjort, hvem der skal døbe ‘Genforeningsrosen’.