En del af overskuddet fra salget af den nye Genforeningsrose går til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark.

Foto: Roses Forever

Genforeningsrose markerer genforeningsåret

En ny rose, som Hendes Majestæt Dronningen skulle have døbt, kan købes netop nu. En del af overskuddet går til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark

Grænseforeningen har lanceret en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920. Genforeningsrosen skulle have været døbt af Hendes Majestæt Dronningen den 2. april på Fredensborg Slot, men på grund af den aktuelle, alvorlige situation i Danmark med coronavirus blev dette aflyst.

Genforeningsrosen kan købes hos butikskæden Plantorama. En del af overskuddet fra salget vil gå til støtte til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark, oplyser Jens Andresen, der er formand for Grænseforeningen.

“Jeg håber, mange danskere vil markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark ved at plante denne smukke Genforeningsrose. På den måde kan man være med til at støtte unge sydslesvigeres ophold på efterskoler i Danmark og dermed styrke båndene til de kommende generationer i det danske mindretal.”

“For tiden holder vi sammen ved at holde afstand, som statsministeren så rammende har udtrykt det. Måske kan det at plante en Genforeningsrose give glæde og håb om, at vi på det mere personlige plan snart kan genforenes med vores familie, venner og kolleger igen”, siger Jens Andresen.

Rosenforædler Rosa Eskelund, der har udviklet rosen, er beæret over opgaven med at udvikle Genforeningsrosen:

“En rose har en symbolbetydning som ingen anden blomst. Genforeningsrosens delvist hvide farve symboliserer fred, hvilket netop var tilfældet efter Første Verdenskrig, da Genforeningen blev en realitet i 1920. Det har været meningsfuldt at udvikle en rose til netop denne anledning”, siger hun.

Efter ønske fra Hendes Majestæt Dronningen vil Genforeningsrosen blive plantet i Gråsten Slotshave, hvor den kan ses, når slotshaven er åben for offentligheden. Sønderborg Kommune donerer 50 genforeningsroser til Gråsten Slotshave, ligesom en række andre sønderjyske kommuner og Region Syddanmark har besluttet at plante Genforeningsroser på udvalgte steder til glæde for alle.

Genforeningsrosen kan købes i hele landet og blomstrer fra midt i juni, og til frosten sætter ind i efteråret.